Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 27 mrt 2020
Leestijd: 1 minuut

Tesla wil verkoopcijfers flink laten groeien door komst Model Y

Tesla had voor de bouw van zijn eerste miljoen auto’s 12 jaar nodig. Met de nu geïntroduceerde Model Y gaat dat volume rap omhoog.

Daar zorgde de komst van de Model 3 ook voor. Het totale productievolume groeide alleen al vorig jaar met 43%, waardoor Tesla de één miljoen-grens doorbrak. Voor de Model Y én de 3 zijn jaarlijks 400.000 productieplaatsen beschikbaar. Het volgende miljoen is feitelijk al in zicht.

Model Y

Want de grotere hatchback Model S en de SUV Model X mogen dan aan populariteit verliezen, de Model 3 compenseert die terugval ruimschoots. En de Model Y doet daar een schep bovenop. Zoals de Model X de SUV-broer is van de S, is de Y dat van de 3. Hij is 8 cm langer en 16 cm hoger, biedt twee extra zitplaatsen (tegen €3200 meerprijs) en heeft een bagagevolume van maximaal 1900 liter. Hij heeft dezelfde technische basis met een wielbasis van 2,88 meter en accupakket van 75 kWh. De 4,78 meter lange SUV is er in twee uitvoeringen, de Long Range (LR) en de Performance (LRP).

De vierwielaangedreven introductieversies met panoramadak en grote achterklep halen 505 (LR) en 480 (LRP) km op een volle accu. De basisversie is in staat om 217 km/h te halen en de sprint van 0-100 km/h in 5,1 tellen af te leggen, fors minder dan de 241 km/h en 3,7 seconden van de Performance-versie, maar nog steeds rap genoeg.

Europa

De Model Y wordt sinds enkele weken in Amerika uitgeleverd, de Europese start is begin 2021. De prijslijst start bij 65 mille, maar in 2022 volgt een lager geprijsde instapper. Een lagere prijs is echter geen garantie voor extra verkoopvolume; de meest verkochte types zijn juist de duurdere uitvoeringen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.