Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 27 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Seat zwaait Alhambra nu toch wel uit

De Seat Alhambra maakte vijfentwintig jaar deel uit van het gamma van de Spaanse autobouwer. Maar deze maand zwaait de fabrikant zijn grote MPV definitief uit.

Dat laat Seat weten tegenover het Britse Autocar. “We richten ons nu meer op nieuwe en geëlektrificeerde modellen, zoals de Leon en Cupra Formentor plug-in hybrids. Daarom gaan we afscheid nemen van oude modellen en komen er nieuwe auto’s die hun stokje moeten overnemen.” Overigens staat de Alhambra in Nederland al geruime tijd niet meer op de prijslijsten.

Sharan

Volkswagen, dat in de vorm van de Sharan hetzelfde model aanbiedt, gaat nog wel iets langer door met de productie. De Duitsers nemen waarschijnlijk pas aan het eind van dit jaar afscheid van de grote MPV.

De populariteit van SUV’s, die vaak ook zeven zitplaatsen bieden, heeft ervoor gezorgd dat de praktische MPV van zijn troon is gestoten. De Tarraco neemt voor nu dan ook het stokje over van de praktische Alhambra.

Voldoende vraag

Vorig jaar was Seat echter van mening dat het einde voor de Alhambra nog niet in zicht was. Wayne Griffiths, Executive Vice-President voor Sales en Marketing, legde toen nog aan Autovisie uit dat de ruimtewagen zich ‘nog niet in zijn laatste verkoopjaar’ bevond. Toen was er volgens hem nog genoeg vraag naar de MPV. Seat zag toen nog een onveranderd sterke vraag vanuit landen als Oostenrijk en Duitsland.

Het besluit over de toekomst van de Alhambra hing toen echter al af over Volkswagens plannen met het platform. De Duitsers kiezen er dus  al voor om dit jaar nog te stoppen met de bouw van de Sharan. Daardoor valt nu ook het doek voor de Alhambra.

Half miljoen

De Seat Alhambra verscheen dus alweer vijfentwintig jaar geleden, in 1995, op de markt. De Spanjaarden verkochten ruim een half miljoen exemplaren van de op de Volkswagen Sharan gebaseerde MPV. Een directe opvolger voor beide modellen staat vooralsnog niet op het programma.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.