Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 13 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

Tesla is zeer gewild in andere staten door onrust in Californië

Het is onrustig rondom de fabriek van Tesla in Californië. Verschillende Amerikaanse staten laten daarom weten dat ze interesse hebben om een fabriek van het merk te verwelkomen.

Al sinds de uitbraak van het coronavirus is het onrustig rondom de fabriek van Tesla in Fremont. Elon Musk deed er destijds alles aan om de fabriek open te houden. Hij moest de deuren uiteindelijk toch sluiten onder druk van lokale autoriteiten.

Dreigementen

Vorige week dreigde Elon Musk al om een ander locatie voor zijn fabriek te zoeken, als hij de productie niet snel mocht hervatten. Begin deze week kondigde Tesla aan weer aan het werk te gaan in de fabriek, ondanks het feit dat de wet van Alameda County, de deelstaat waarin de fabriek staat, dat nog niet toelaat. Tegelijkertijd krijgt de autobouwer steun uit verschillende hoeken, onder andere die van president Donald Trump.

Tesla Factory
Tesla Fremont

Momenteel worden er gesprekken gevoerd tussen de staat en Tesla om met een helder en veilig plan te komen. Bovendien hebben verschillende ministers al aangegeven dat het belangrijk voor Californië is dat Tesla zijn fabriek niet verplaatst. Maar nu andere staten ontdekken dat er onrust is tussen Musk en de (lokale) autoriteiten, bieden allerlei partijen zich aan om een nieuwe locatie voor de fabriek te zoeken.

Verschillen per staat

Dat meldt persbureau Reuters vandaag. Omdat het in de Verenigde Staten per staat verschilt wanneer bepaalde sectoren hun activiteiten weer mogen hervatten, zien allerlei partijen kansen om zaken te doen met Tesla.

Reuters laat weten dat officials van de staten Texas, Nevada, Georgia, Utah en Oklahoma al bij Musk hebben aangeklopt om gesprekken te voeren. Verschillende bedrijven, zogenaamde ‘site scouts’, zien ook business in de onrust in Californië. Mocht Musk zijn fabriek echt ergens anders willen plaatsen, dan duurt het volgens onderzoeken ongeveer 12 tot 18 maanden om de volledige productielijn te verplaatsen.

Corona-plan

Desondanks lijkt het onwaarschijnlijk dat Musk de beslissing neemt om te verhuizen, omdat dat een duur en lang proces is. Bovendien schijnen de partijen, Alameda County en Tesla, momenteel gesprekken te voeren over een duidelijk en veilig corona-plan. Verwacht wordt dat Tesla volgende week de fabriek weer met toestemming kan openen.

Toch zoekt Tesla nog wel een plek om een fabriek te bouwen. Het wil namelijk een volledig nieuwe productiefaciliteit inrichten voor de Cybertruck. De locatie voor die fabriek is nog niet gevonden. Het is daarom heel normaal dat Musk toch gesprekken voert met andere staten over de bouw van een fabriek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.