Laurens Stade
Laurens Stade Nieuws 28 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Tesla heeft slecht nieuws voor de Semi

Tesla heeft in het tweede kwartaal van 2021 stukken beter gepresteerd dan in dezelfde periode vorig jaar, al blijven onzekerheden over de productiestart van de langverwachte Cybertruck voortduren. Bovendien is er slecht nieuws voor de Semi, die nog langer op zich laat wachten.

Tesla zag haar omzet van 6 miljard dollar in 2020 een jaar later bijna verdubbelen, aangezien het dit jaar op 11,96 miljard dollar staat. De Amerikaanse fabrikant leverde dit kwartaal maar liefst 201.304 auto’s af. De Model 3 en Model Y waren daarbij de grootste succesnummers, aangezien slechts 1895 van die auto’s géén 3 of Y droeg. Vorig jaar moest de fabriek in Fremont (Californië) echter wel noodgedwongen meer dan zes weken gesloten blijven vanwege de coronamaatregelen, dus een heel eerlijke vergelijking is er natuurlijk niet.

Chiptekort

Ondanks de enorme omzet zijn er wel wat obstakels op de weg voor Tesla. Net als alle andere autofabrikanten heeft het bedrijf te maken met het inmiddels bekende chiptekort, maar een eigen chipfabriek zit er niet zo snel in meent topman Elon Musk. “Zelfs al werken we snel, dan nog kijk je tegen een periode van 12 tot 18 maanden aan”, vertelt Musk in gesprek met investeerders en analysten.

Iedereen kan binnenkort laden bij een Supercharger van Tesla

Een gebrek aan batterijen en andere onderdelen heeft er bovendien voor gezorgd dat Tesla de productie van de Semi, haar eerste truck, opnieuw uitstelt. Deze moet nu pas in 2022 verschijnen. Daartoe heeft het besloten om zich te kunnen richten op de bouw van haar fabrieken in Texas en Berlijn, maar dus ook door de voorgenoemde tekorten.

tesla-semi-2019-006

Tesla Cybertruck laat op zich wachten

Elon Musk kon daardoor ook nog geen tijdlijn geven voor de productiestart van de langverwachte Cybertruck en de nieuwe generatie batterijen. “Het is moeilijk te zeggen wanneer de laatste technische oplossingen verholpen zijn”, aldus Musk. De productiestart van de Cybertruck staat voorlopig op de planning voor eind dit jaar, al kon Musk nog niet aangeven of ze op schema liggen om dat te halen.

De Cybertruck die uit de fabriek rolt moet vrijwel identiek zijn aan de plaatjes waar we het voorlopig mee moeten doen. “De Cybertruck wordt bijna exact zoals we ‘m hebben laten zien”, liet Musk destijds op Twitter weten.

Nederlander moet wachten op Tesla-abonnement autonoom rijden

In de tussentijd heeft Tesla wel al uit de doeken gedaan dat de Cybertruck ‘als een krab’ kan lopen. Kortom: vierwielbesturing, het trucje dat een van haar grote concurrenten in de elektrische SUV-strijd, GMC Hummer EV, ook kan. Voor nu blijft het dus in ieder geval een kwestie van tijd voor we de eerste productierijpe Cybertruck zien.

Tesla Cybertruck

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.