Laurens Stade
Laurens Stade Nieuws 23 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

Nederlander moet wachten op Tesla-abonnement autonoom rijden

Wie heeft er ondertussen niet meerdere abonnementen op streamingsdiensten als Netflix, Disney+ of Amazon Video? Daar komt voor Tesla-rijders nog een dienst bij, want de EV-gigant biedt het zogenaamde ‘Full Self-Driving’-pakket (FSD) nu ook aan in een abonnementsvorm. Het kost een maandelijks bedrag van 199 dollar, al zorgt het er niet voor dat de auto volledig zelfstandig kan rijden.

Dat is goed nieuws voor Tesla-eigenaren die niet eventjes 10.000 dollar hebben liggen, want dat was voorheen de enige manier op het pakket te kopen. Nu kan de bestuurder dus maandelijks een veel lager bedrag overmaken. Voor dat geld krijg je dus volledige toegang tot het Full Self-Driving-pakket. Bij het dat FSD-pakket krijgt de Tesla-rijder de beschikking over hulpmiddelen als traffic-aware cruise control, navigate on autopilot, auto lane change, autopark en traffic light and stop sign control.

Oplettende chauffeur

De naam doet vermoeden dat je dan achterover kunt leunen terwijl de systemen in de auto het werk voor je doen, maar Tesla waarschuwt dat dit systeem de auto ‘niet volledig autonoom’ maakt. De Amerikaanse bouwer van elektrische voertuigen benadrukt dat dit systeem alsnog een ‘oplettende chauffeur’ vereist, die ‘beide handen aan het stuur’ heeft. Een belangrijke noot, want in het verleden zijn al veel mensen de fout ingegaan door volledig op de FSD-functies te vertrouwen. Met een dramatische afloop.

Minimumeisen hardware

Vooralsnog is Tesla’s FSD-abonnement alleen nog beschikbaar in de Verenigde Staten. Voor wie reeds het inmiddels niet meer beschikbare Enhanced Self-Driving-pakket had aangeschaft, is er goed nieuws. Zij betalen niet 199 dollar per maand, maar 99 dollar.

Tesla zegt dat de abonnementsdienst beschikbaar is voor auto’s met de zogenaamde Full Self-Driving computer 3.0 of hoger. Klanten die willen upgraden naar de benodigde hardware moeten daar eerst nog even 1500 dollar voor aftikken. FSD 3.0 is in 2019 al geïntroduceerd, dus enkel oudere modellen zullen dan zo’n upgrade moeten aanschaffen. Wat de abonnementsprijs in Nederland zal zijn, is nog niet bekend. Wel weten we dat het FSD-pakket hier een eenmalige 7500 euro kost. Tesla meldt overigens wel dat als de abonnementsdienst naar andere landen zal komen, het Tesla-rijders via de app een melding zal geven.

Musk iets optimistischer dan Tesla zelf

Tesla is een van de vooroplopers in de strijd om een volledig zelfrijdende auto te leveren. Dat proces gaat met vallen en opstaan, zoals eerder dit jaar al bleek. Topman Elon Musk had nog gehoopt tegen het einde van dit jaar een volledig zelfrijdende Tesla te kunnen presenteren. Hij zat zo vol vertrouwen dat hij beweerde dat die auto dan een ‘betrouwbaarheid die hoger is dan die van een mens’ zou hebben. De autofabrikant zelf was niet zo optimistisch als de Zuid-Afrikaan. Zij stelden hun verwachtingen bij.

Het heeft er alle schijn van dat die zelfrijdende Telsa er dit jaar nog niet zal komen. CJ Moore, de ontwikkelaar van software voor zelfrijdende auto’s bij Tesla, liet eerder dit jaar aan de toezichthouders van de Amerikaanse staat Californië weten dat het bedrijf niet op schema ligt om dat doel te bereiken.

model y

Niveau 2 van de 5

Volgens memo’s van het Department of Motor Vehicles (DMV) Californië zat Tesla begin dit jaar pas op niveau 2 autonoom rijden. Dat is slecht nieuws voor de ambities van Musk, want voor een volledig zelfrijdende auto is niveau 5 vereist. Niveau 2 is een semi-automatisch systeem waarbij de bestuurder nog altijd de controle over de auto moet houden.

“Tesla gaf aan dat Elon extrapoleert op de mate van verbetering als hij het heeft over niveau 5. Tesla kon niet zeggen of ze met het tempo van verbetering tegen het einde van het kalenderjaar niveau 5 zou halen”, viel er in de memo te lezen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.