Autovisie
Autovisie Video 22 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Waarom de Citroën C5 X anders is – Sjoerds Weetjes 247

Je zou maar na 1990 geboren zijn. Wat heb je dan een ander beeld van Citroën dan de mensheid die al langer op deze planeet leeft. Het merk nam in de afgelopen decennia afscheid van een hele hoop kernwaardes en wijzigde zijn DNA. Met de C5 X wil de fabrikant het weer enigszins anders doen. Waarom?

Het ooit radicaal afwijkende Citroën zit met handen en voeten gebonden aan eerst PSA en nu Stellantis. Toch is het merk zich aan het hervinden en werkt het weer aan een eigen DNA. De C4 Cactus uit 2014 was een mooi voorbeeld, totdat de Fransen de olijke hatchback na een relatief korte carrière weer de nek omdraaiden. De Cactus had zijn taak niet eens volbracht, ondanks dat het een positieve invloed op het complete merk had. De C4 Cactus, een concept dat langer werd uitgewerkt dan dat het in productie was, geeft de Citroën-medewerkers wel inspiratie en zelfvertrouwen. Het commerciële succes van de crossover brengt de huidige C4 met afwijkend carrosseriestijl. En de Fransen komen met nog een model, de C5 X. De afwijkende concepten zijn in de geest van de GSA en CX, modellen uit een tijd dat Citroëns eigenzinnig waren.

Persmap of folder

Hoe eigenzinnig is de C5 X? Het is een vraag die Autovisie-redacteur Sjoerd van Bilsen in de nieuwe aflevering van Sjoerds Weetjes beantwoordt. Ook legt hij uit waarvoor de X in de naam staat en waarom die niet is neergezet zodat je ‘CX’ kunt lezen. Ook geeft hij antwoord op de vraag waarom de C5 X er überhaupt komt en waarom Citroën voor dit concept heeft gekozen. Het zijn vragen die nergens anders zijn beantwoord, aangezien het niet in de persmap of folder staat.

Vaste videorubriek

Sjoerds Weetjes is een vaste videorubriek van Autovisie. In elke aflevering komt een specifieke auto, merk of detail aan bod, waarop Sjoerd een vergrootglas legt. Hij praat je bij over het concept achter een model, verklaart je het ontwerp of wijst je op een vreemde constructie. In eerdere afleveringen legde Sjoerd je uit hoe fabrikanten auto’s camoufleren en concept cars bouwen, gaf hij aan waarom Corvette naar het middenmotorconcept overstapte, onthulde hij hoe de verlichting van de DS 7 werd uitgewerkt en toonde Sjoerd hoe het merkwapen van Peugeot in het front van oudere modellen was verwerkt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.