Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 16 aug 2018
Leestijd: 1 minuut

‘Tesla gedagvaard door Amerikaanse beurswaakhond’

Tesla is gedagvaard door de Securities and Exhange Commission (SEC). Daarmee is de Amerikaanse beurswaakhond een officieel onderzoek gestart naar de controversiële tweet van Tesla-topman Elon Musk over het van de beurs halen van zijn bedrijf.

DX216_45A0_9
Fotocredit: Reuters

“Ik denk erover om Tesla van de beurs te halen tegen 420 dollar per aandeel”, twitterde Musk op 7 augustus. “De financiering is al geregeld.” Het is die laatste opmerking die de aandacht van de SEC trok, want in de afgelopen weken is duidelijk geworden dat Musk de financiering helemaal niet rond heeft. Zijn opmerking op Twitter was misleidend en in feite dus beursfraude. De Amerikaanse nieuwszender Fox Business meldt op basis van bronnen binnen de SEC dat er een dagvaarding naar Tesla is verstuurd.

Bedrijfsgeheimen

Overigens was de SEC al bezig met onderzoek naar Tesla. Een week voordat Musk zijn bericht de wereld instuurde, sprak de SEC met Martin Tripp, een voormalig Tesla-medewerker die misstanden bij de autofabrikant aan de kaak wil stellen. Volgens hem misleidt Tesla investeerders met verkeerde productieaantallen. Tripp is door Tesla aangeklaagd omdat hij bedrijfsgeheimen zou hebben gestolen. De technicus heeft zich daartegen verweerd en zegt dat Musk hem ten onrechte als saboteur afschildert.

Marktmanipulatie

Tesla is in de afgelopen anderhalve week aangeklaagd door drie investeerders. Volgens hen is de tweet van 7 augustus marktmanipulatie. Musk wilde de aandelenkoers van zijn bedrijf tijdelijk omhoog hebben om zogenoemde ‘short sellers’ dwars te zitten, zo beweren ze. Het is algemeen bekend dat de topman een hekel heeft aan beleggers die gokken op een koersdaling. Het bestuur van Tesla is bezorgd om de acties van Musk. Diverse leden zouden hem hebben gevraagd niet meer te twitteren. Wat hij tot nu toe gewoon is blijven doen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.