Autovisie
Autovisie Nieuws 10 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

‘Jaguar Land Rover wordt niet verkocht aan PSA’

Het Engelse persagentschap Press Association is er zeker van: Jaguar Land Rover wordt verkocht aan de PSA Group. De eigenaar van de Engelse merken, Tata Motors, ontkent, maar PSA spreekt het bericht niet echt tegen.

Jaguar Land Rover 2

Tata Motors geeft duidelijk aan dat het ‘niet reageert op mediaspeculaties’, maar de woordvoerder van het Indiase bedrijf voegt daar dit keer aan toe: “We kunnen bevestigen dat de geruchten niet waar zijn”. Bij PSA daarentegen wordt de eventuele aankoop niet genoemd, maar de zegsman van de autobouwer laat aan het persbureau Reuters weten dat het altijd “open staat voor interessante aanbiedingen”. Als voorbeeld noemt het bedrijf de aankoop van Opel/Vauxhall twee jaar terug. De woordvoerder vervolgt: “We zijn niet naarstig op zoek naar uitbreiding van de activiteiten, want we kunnen alleen voortbestaan. We genereren de geldstroom momenteel om onze toekomst te kunnen betalen. Als er een mogelijkheid tot aankoop van een bedrijf voorbij komt, zullen we het overwegen”. Over Jaguar Land Rover specifiek zegt PSA niets.

Volgens de Press Association (PA) zijn Tata Motors en PSA in detail aan het kijken hoe het samen kosten kan besparen en een document ‘post-sale integration‘ benoemt zelfs specifieke gebieden. De PA schrijft op basis van een betrokkene dat de onderhandelingen spoedig verlopen.

Rode cijfers

Na een reeks van uitstekende verkoopjaren en enorme investeringen in product en fabrieken bevindt Jaguar Land Rover zich inmiddels in een lastig parket. Het bedrijf zal dit jaar vermoedelijk rode cijfers schrijven en de afzet zien dalen. Dit komt door een sterke daling van de vraag naar dieselmodellen. Bovendien begeeft Jaguar Land Rover zich met zijn types in de hogere segmenten met modellen met een hoge CO2-uitstoot. Dat komt het merk komend jaar in Europa duur te staan, aangezien dan de gemiddelde CO2-uitstoot van het modellengamma verder wordt verlaagd. Autofabrikanten moeten boetes gaan betalen voor het deel dat zij boven het gemiddelde zit.

PSA Carlos Tavares
PSA

Wereldwijde positie

De PSA Group zit op het gebied van uitstoot aan de lage kant, al trekt Opel het gemiddelde omhoog. De aankoop van Jaguar Land Rover zal de uitstoot van het Franse concern verder verhogen.Carlos Tavares, topman van de autobouwer, wil volgens insiders het autobedrijf verder uitbreiden. Hij wil dit eerder met een aankoop buiten Europa zodat het bedrijf op wereldwijde schaal verder kan groeien. Fiat Chrysler Automobiles zou door zijn Amerikaanse positie aantrekkelijk voor PSA zijn.

Jaguar Land Rover maakt sinds 2008 deel uit van Tata Motors, dat de Engelse merken van Ford overnam.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.