Autovisie
Autovisie Nieuws 17 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Subsidiepot wekt interesse in tweedehands elektro-auto op

In de eerste twee weken van dit jaar is de interesse in een gebruikte elektrische auto sterk gestegen. Dat concludeert Gaspedaal.nl op basis van het zoekgedrag van zijn gebruikers. De reden is een inkoppertje.

Sinds 3 januari heeft de overheid weer subsidies voor de kopers van een elektro-auto beschikbaar. De geldpot is bedoeld om de geïnteresseerden in een nieuwe of gebruikte elektro-auto aan te zetten voor een elektrisch aangedreven exemplaar te laten kiezen. Aangezien het geen ‘bodemloze pot’ is, moet je er snel bijzijn om van de subsidieregeleing gebruik te maken. De pot is beperkt gevuld, ondanks dat het geld via de verhoogde bijtelling voor privégebruik van een bedrijfsauto bij zakelijke rijders wordt opgehaald. De pot is tijdelijk beschikbaar, de hogere bijtelling blijft gehandhaafd.

Sterke stijging

Volgens Gaspedaal.nl prikkelt de subsidiepot de potentiële koper van een gebruikte elektro-auto. In de eerste week nadat het budget vrijkwam werd er 19% meer gezocht op elektrische tweedehands auto’s in vergelijking met een maand eerder. Dat de subsidiepot bij de jaarwisseling voor de tweede maal werd gevuld, was echter bekend. Het gaat om een bedrag van 3.350 euro voor de kopers van nieuwe elektrische auto of een model dat via private lease de weg op gaat. Het bedrag voor een gebruikte elektro-auto bedraagt nog altijd 2.000 euro. Gaspedaal.nl geeft aan dat de subsidiepot voor nieuwe elektrische auto’s al na tien dagen voor een derde was geleegd. Voor de occasions is reeds meer dan 25% uit de pot gehaald.

‘Duurzaam’

De zoekmachine voor gebruikte auto’s geeft verder aan dat “inmiddels 18% van de consumenten zoekt naar een duurzamere auto (elektrisch, hybride, waterstof). Precies een jaar geleden was dat nog 10%”. Ingrid Spierts, marketingdirecteur van onder meer Gaspedaal.nl: “We zagen vorig jaar al dat er steeds meer interesse is voor duurzame tweedehandsauto’s. Nu er meer beschikbaarheid is en het financieel ook interessanter wordt, zien we dat de duurzame tweedehands auto steeds populairder wordt bij de consument. Consumenten zoeken duidelijk een goede balans tussen duurzaamheid en het financiële plaatje.”

Wintersport met een elektrische auto? Aan deze vijf dingen moet je denken

Elektrische auto’s worden steeds meer omarmd door Nederlanders

Opleving dieselauto’s

Gaspedaal.nl signaleert een groeiende interesse in dieselmodellen. In de maanden september, oktober en november van 2021 zochten meer mensen naar een auto met zuinige zelfontbrander dan in de zomer. Het aantal zoekopdrachten nam in september ten opzichte van augustus met 8% toe. De hoge benzineprijs zorgde er vervolgens voor dat de groei in oktober doorzette, net als in november. Het bedrijf geeft aan dat in de eerste week van januari 2022 de vraag naar dieselauto’s is gezakt naar het oude niveau.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.