Sportieve upgrade van Toyota’s ‘betaalbare’ waterstofauto, de Mirai
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F11%2Flizya4qbr4ql_800.jpg)
Met de waterstofauto Mirai zorgt Toyota voor een alternatief voor bijvoorbeeld de elektrische Tesla Model S. Eerder noemde we de nieuwe Toyota – vergeleken met de vorige Mirai – al ‘het mooiste meisje van de klas’. Nu leukt huistuner Modellista het innovatieve model nog een beetje op.
Met een nieuwe frontsplitter, sideskirts, iets andere achterbumper en aluminiumdetails op de spiegelkappen en handgrepen is Modellista allesbehalve losgegaan op de Mirai. Da’s namelijk een bekend kunstje van de huistuner.
Een standaardpakket
Het aanpassen van enkel de bumpers en wat chromen versiering lijkt een soort ‘standaardpakket’ van Modellista. Van de Corolla tot de Harrier (SUV), allemaal hebben ze ongeveer dezelfde aanpassingen als Modellista ze een ‘upgrade’ geeft. Toch is de nieuwe Mirai niet zomaar een auto die ze een make over geven. Dit kan wel eens een revolutionaire auto zijn.
Toekomst
Waterstof in combinatie met een gunstig prijskaartje, dat klinkt als iets voor de toekomst. Maar deze Toyota staat al in maart 2021 bij de Nederlandse dealer voor een relatief scherpe prijs. Tijdens onze test van de eerste Mirai vier jaar geleden was dat nog niet zo. Toen vonden het we het zeker niet het koopje van de eeuw, maar het compleet nieuwe model is al goedkoper dan een Model S. De prijs van de standaard Mirai bedraagt namelijk €65,995, zo’n vijftien mille goedkoper dan de vorige versie. Hij is nu ongeveer net zo duur als een rijk uitgeruste Tesla Model 3, alleen is de Tesla een stuk kleiner. Een vergelijkbare Model S kost bijna 15 mille meer.
Prestaties
De prijs is dus goed en het design veel beter dan voorheen, maar hoe zit het met de prestaties van de Mirai? Op zich prima, maar niet als je het vergelijkt met een Tesla. De actieradius is volgens WLTP weliswaar goed, met zo’n 650 kilometer. Met zijn 174 pk en een topsnelheid van 175 km/u wordt-ie echter door bijna elke Tesla – die meer dan 500 pk aan boord hebben – zoek gereden. Maar je kunt deze Tesla’s bij het tankstation weer inhalen. De Mirai is namelijk binnen drie tot vijf minuten weer helemaal volgetankt met waterstof.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F11%2Fxwmyn4nb2xb8_800.jpg)
Klinkt best aantrekkelijk, toch? Helaas heeft een waterstofauto ook een aantal nadelen. Er zitten namelijk een hoop haken en ogen aan een waterstofauto. In dit artikel geven we je vijf redenen waarom je (g)een waterstofauto moet kopen.
Lees ook:
Ook interessant
-
Lynk & Co 02: goedkoper, zuiniger en ruimer dan Volvo EX30
-
Deze parkeerplaats in P.C. Hooftstraat kost meer dan nieuwe Ferrari
-
Voorkom een boete! Met deze banden mag je Italië niet in
-
Zelf racen in sportwagencup kan! Dit kost het
-
Tanken na de ‘klik’ van het vulpistool: de gevolgen voor jouw auto
-
Land Cruiser te duur? Spotgoedkope Suzuki is ook serieuze 4×4
-
Audi RS 3 vs. Toyota GR Yaris: Welke is leuker op de Nordschleife?
-
Nieuwe Subaru-airbag kan veel Nederlandse levens redden
-
Het indrukwekkende wagenpark van F1-coureur Lando Norris
-
Ford Puma Gen-E is een redelijke EV met één groot pluspunt
-
Volvo S90 is vernieuwd en blijft dus toch nog wat langer bestaan
-
Dit moet je volgens Audi-designer weten over nieuwe A6 Limousine