Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 20 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

Aiways U5: grote SUV voor 40 mille dit jaar nog in Nederland

Lang was het stil rondom Aiways, dat vorig jaar aankondigde met een volledig elektrische SUV naar Europa te komen. Vandaag maakt de Chinese jongeling bekend dat de eerste modellen voor het einde van het jaar nog in ons land staan.

En dus kan men nu ook definitief een order plaatsen voor de Chinese SUV, waarvan de prijs inmiddels ook bekend is. Vorig jaar liet het merk al weten een redelijk agressieve prijsstelling te hanteren voor een grote SUV (die langer is dan de Volkswagen ID.4) als deze U5. Vandaag laat de kersverse autobouwer weten dat het model in ons land minstens €39.950 kost. Daarmee valt-ie precies onder het bijtellingsplafond van €40.000, dat volgend jaar van kracht gaat. Voor elke euro onder dat bedrag betaalt de leaserijder 12% bijtelling (nu 8%), over alles daarboven moet 22% afgedragen worden.

Versies Aiways U5

Voor dat geld krijg je dan de instapper van de twee beschikbare versies, de Standaard. Die heeft onder andere ledverlichting rondom, verwarmde buitenspiegels, automatische airconditioning, een 12,3-inch infotainmentscherm en allerlei camera’s en sensoren die de kans op ongelukken en parkeerschades moeten voorkomen. De Premium is er vanaf €43.850 euro. Die voegt daar 19-inch lichtmetaal, een draadloos oplader, een voetensensor voor het openen van de kofferbak en een glazen panoramadak aan toe.

Aiways U5

Toch kun je geen van die versies dit jaar nog kopen. Om de komende jaren nog wél te kunnen profiteren van 8% bijtelling, haalt Aiways dit jaar nog een aantal ‘Showroom-uitvoeringen’ naar ons land. Die kost €41.850 euro en zit qua uitrusting ook precies tussen de reeds genoemde varianten in. Voor het bedrag krijg je bijvoorbeeld wel de 19-inch lichtmetalen wielen van de Premium, maar het panoramadak van die versie ontbreekt juist weer.

Distributie

De distributie van de auto’s wordt verzorgd door een speciaal opgerichte tak, onder de naam Aiways Distributie Nederland. Via de vestigingen in Kudelstaart en Breukelen kunnen mensen de auto bekijken en een proefrit plannen. Binnenkort maakt het bedrijf ook bekend met welke servicepartner het gaat samenwerken. Aiways laat weten dat het om een ‘grote, gevestigde naam’ gaat. Het kan nog geen specifieke namen noemen omdat de definitieve handtekeningen nog niet zijn gezet.

Henk Kassen, algemeen directeur van Aiways Distributie Nederland, legt uit waarom het lang stil was rondom Aiways en de U5. “We hebben het bewust eventjes stilgehouden, omdat we achter de schermen eerst alle zaken op orde wilden hebben voordat we de orderboeken zouden openen. Dat is nu zo ver. Op dit moment staan er 100 auto’s in Nederland, volgende week verwachten we nog eens 30 modellen. Naar verwachting ontvangen we voor het einde van het jaar nog eens 100 auto’s.” Dat zijn allemaal de hierboven genoemde Showroom-uitvoeringen hebben, die stuk voor stuk een korte geschiedenis hebben.

Hertz

Deze specifieke auto’s waren immers besteld door verhuurbedrijf Hertz in Corsica, dat van plan was om de auto’s in te zetten op het Franse eiland. Het coronavirus maakte dat echter niet mogelijk, waardoor Aiways Europe de auto’s weer heeft overgenomen. De eerste Showroom-uitvoeringen zijn dan ook iets ingereden, tot een maximum van 4000 kilometer. Om kopers van zo’n net ingereden auto iets tegemoet te komen, geeft Aiways Distrubitie Nederland klanten korting. Dat laat Henk Kassen, directeur van het bedrijf, aan Autovisie weten. De prijs van €41.850 wordt met een euro verlaagd voor elke reeds gereden kilometer. Dat betekent dus dat vroege Aiways-klanten een korting van maximaal €3900 kunnen krijgen op een U5.

Dat betekent dat de 2020-modellen er dus al vanaf €37.950 zijn, afhankelijk van het aantal reeds gereden kilometers. Het is volgens Kassen nog te vroeg om over interesse of verkoopaantallen te praten. Hij laat wel weten ‘dat de telefoon de hele dag al gaat’. Overigens heeft die korting geen invloed op de bijtelling, want in dat geval wordt de fiscale nieuwwaarde van de auto gebruikt.

Aandrijflijn

Qua aandrijflijn verschillen deze eerste auto’s niet van de Standaard- en Premium-versies. De Aiways U5 die dit jaar nog in Nederland staat, heeft dus ook een vermogen van 150 kW (204 pk) en een koppel van 350 Nm. De batterij heeft een capaciteit van 63 kWh, goed voor een WLTP-bereik van 400 of 410 kilometer, afhankelijk van de gekozen wielen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.