Remco Slump
Remco Slump Nieuws 20 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Moet je voor de Aiways U6 de Tesla Model Y laten staan?

Het is meteen duidelijk waarop de Aiways U6 Coupé zijn pijlen heeft gericht. Hij lijkt in de verste verte een beetje op de Polestar 2 en zit qua prijs en ruimte in de buurt van de Tesla Model Y.

Aiways noemt het model een coupé-SUV, maar die beide carrosserievarianten zien wij in het ontwerp niet terug. De U6 lijkt in eerste instantie op een sedan met Polestar 2-trekjes, maar hij blijkt een grote vijfde deur te hebben.

Aiways U6 Coupé leverbaar in één variant

Op de Nederlandse prijslijst van de Aiways U6 staat maar één variant, waarop alles standaard is en geen opties te krijgen zijn, afgezien van de exterieurkleur. Tip: neem hem in het geel of mintgroen!

Veel belangrijke functie in centrale display

In het interieur heb je ruimte genoeg, zowel voorin als achterin de Aiways U6. Het dashboard is redelijk minimalistisch, met een groot, liggend infotainmentsysteem in het midden. Een aantal belangrijke functies kun je in de Tesla-concurrent alleen maar bedien via dat scherm en dat is onderweg irritant en zelfs ronduit gevaarlijk.

Snelladen doet de Aiways U6 niet zo snel

De elektrische aandrijflijn van de Aiways U6 Coupé is prima, met een voldoende krachtige elektromotor en een redelijke range van 400 kilometer WLTP.

Op het gebied van snelladen is de Aiways U6 geen ster. Aan de juiste laadpaal haalt de Tesla-concurrent maximaal 90 kW. Zelfs de EV’s van Stellantis – bijvoorbeeld de Opel Mokka-e en Peugeot e-2008 – doen dat beter.

Verwacht van het rijgedrag geen wonderen. De Aiways U6 rijdt als de meeste andere elektrische auto’s, met weinig gevoel in het stuur en een soms harde demping van het onderstel.

Tesla Model 3 en Model Y minder duur

Chinese merken profiteren soms van de lage prijs die ze kunnen aanbieden, maar Aiways niet. De Aiways U6 Coupé is er vanaf net geen 49.000 euro. Zowel de Tesla Model 3 als Model Y is minder duur.

Moet Tesla bang zijn voor deze BYD Seal?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.