Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 21 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

In deze Nederlandse stad is het verzekeren van je auto het duurst

Het verzekeren van een auto kan duur zijn, helemaal als je nog jong bent. Niet alleen leeftijd is een reden voor verzekeraars om je meer te laten betalen, ook je woonplaats kan een verschil maken. Maar welke stad is het duurste om je auto te verzekeren?

Autoverzekering.nl deed onderzoek naar de twaalf provinciale hoofdsteden en Amsterdam en kijkt welke van de dertien steden het duurst is.

Den Haag is de duurste stad om je auto te verzekeren

De duurste stad om je auto te verzekeren in Den Haag. Inwoners van de stad betalen per jaar gemiddeld 145 euro meer voor hun autoverzekering dan mensen die in Groningen wonen.

Nederlandse stad, autoverzekering, auto, verzekering, duurst, duur, den haag
Den Haag is de duurste stad om je auto te verzekeren. (Afbeelding: Unsplash)

Jerry Poel, autoverzekering-expert bij Autoverzekering.nl, zegt dat meerdere factoren invloed hebben op het verschil: Verzekeraars kijken voor de kans op schade onder andere naar het aantal bewoners per vierkante kilometer. Den Haag is relatief gezien een van de meest drukbevolkte steden van ons land. Daarnaast is de autocriminaliteit in deze stad ook relatief hoog. Dit is ook een belangrijke factor voor autoverzekeraars om de hoogte van de premies te bepalen.”

Premie in Maastricht laat flinke daling zien

Andere dure steden om je auto te verzekeren zijn: Haarlem en Amsterdam. Maastrichtenaren hebben geluk, uit het onderzoek blijkt dat daar de premie voor het verzekeren van je auto het meest is gedaald. Ze betaalde dit jaar bijna 55 euro minder dan vorig jaar. Sterker nog, in 2018 en 2019 was Maastricht de duurste stad om een auto te verzekeren.

Poel heeft niet direct een verklaring voor de daling. “Het aantal autodiefstallen daalt al jaren, maar in Maastricht zien we dat de autodiefstallen vorig jaar juist zijn toegenomen in vergelijking met andere steden. Verzekeraars berekenen dit vaak door in de premies, dus het is bijzonder dat de premies in Maastricht alsnog een daling laten zien. Over het algemeen is het wel zo dat je auto nog steeds het onveiligst staat in steden zoals Amsterdam, Utrecht of Rotterdam.”

In deze stad is het onmogelijk om een Range Rover te verzekeren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.