Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 9 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Is snelladen slecht voor de accu van je elektrische auto?

Met de opkomst van elektrische auto’s is de vraag naar snelladen toegenomen. Maar is dit super snel opladen van je accu eigenlijk wel goed voor de batterij van je elektrische auto?

De snelste laadpaal van Nederland kan tot maximaal 360 kW opladen. Dat is een stuk meer dan thuis. Met een laadpaal aan je huis, kan je tot maximaal 22 kW laden.

Is snelladen slecht voor de accu van je elektrische auto?

Een groot verschil, maar kan dat snelladen kwaad? Moderne accu’s zijn ontworpen om te kunnen snelladen en zijn uitgerust met de nodige beschermingen om oververhitting te voorkomen. Dit betekent dat de accu veilig en effectief snel kan worden opgeladen zonder dat dit direct schadelijk is voor de accu.

Het kan de levensduur verkorten

Echter, het is belangrijk om te onthouden dat snelladen over een lange periode de levensduur van de accu kan verkorten. Dit komt omdat snelladen de accu blootstelt aan hogere temperaturen en stromen dan bij normaal laden. Zo bleek uit Canadees onderzoek dat auto’s die enkel thuis waren opgeladen na 4 jaar ongeveer 10 procent beter scoorden dan accu’s die voornamelijk aan een snellader zijn opgeladen.

Elektrische auto’s, wintersport, laadpaal, groene zaterdag
(Afbeelding: Unsplash) (Afbeelding: Unsplash)

Wat voor conclusie kunnen we dan trekken? Snelladen is niet direct schadelijk voor de accu van je elektrische auto. Zolang de temperatuur van je accu binnen de voorgeschreven normen blijft, kan er niet heel veel mis gaan. Echter, moet je in je achterhoofd houden dat je auto consequent aan de snellader hangen de levensduur van je accu kan verkorten.

Sneller de accu van je elektrische auto opladen

Hoewel fabrikanten de mooiste laadtijden beloven, kan het in de praktijk voorkomen dat je met je EV een flinke tijd aan de laadpaal staat. Met deze vijf tips kan je je elektrische auto sneller opladen en ben je eerder bij de laadpaal weg.

Sneller je elektrische auto opladen? Dit zijn 5 tips voor aan de laadpaal

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.