Stijn Kuster
Stijn Kuster Extra 4 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Sneller je elektrische auto opladen? Dit zijn 5 tips voor aan de laadpaal

Ondanks dat fabrikanten de mooiste laadsnelheden beloven, kan het in de praktijk voorkomen dat je met je elektrische auto een flinke tijd aan de laadpaal staat. Met deze vijf tips kan je je elektrische auto sneller opladen en ben je eerder bij de laadpaal weg.

Je kunt natuurlijk nooit sneller je auto opladen dan je auto aan kan. Zorg er dus voor dat je weet met hoeveel kW je auto kan laden.

Vijf tips om sneller je elektrische auto op te laden aan de laadpaal

Weet je niet hoe snel jouw elektrische auto kan laden. Vul dan hier jouw merk en model in en kom alles te weten van jouw EV.

1. Kies een snelle laadpaal

Als je de snelheid weet waarmee je jouw elektrische auto kan opladen, kan je op zoek naar een laadpaal die het maximale aantal kW van jouw auto biedt.

Tips sneller elektrische auto opladen, EV
(Afbeelding: Kia)

Google Maps heeft sinds kort een functie waarmee jij de juiste laadpaal kan vinden. Houd er wel rekening mee dat laadsnelheden terug kunnen lopen wanneer er meerdere auto’s tegelijkertijd veel elektriciteit vragen bij een laadstation en je dan, ondanks dat je de juiste paal en auto hebt, niet de volle potentie van de hardware kan gebruiken.

2. Zet preconditioning van je accupakket aan

Op veel elektrische auto kan je je accu voorverwarmen alvorens je bij de laadpaal komt. Hierdoor kan je direct bij aankomst de maximale laadsnelheid halen. Sommige auto’s doen dit automatisch als je een laadpaal in het navigatiesysteem als reisbestemming aangeeft.

Kia EV6 GT: de leukste elektrische auto van dit moment?

Preconditioning heeft flinke invloed op de tijd die jij aan de laadpaal kwijt bent. Kia geeft aan dat de EV6 met koud weer tot wel 50 procent sneller kan opladen als er gebruik gemaakt wordt van preconditioning.

3. Kies de juiste laadpaal thuis

Naast onderweg kan je ook thuis sneller laden. Door de juiste wallbox te kiezen met een driefasenlader kan je een stuk sneller laden.

4. Blijf niet in de auto zitten

Stoelverwarming, het infotainment en de airco; alle systemen in een auto verbruiken natuurkijk energie. Wil je zo snel mogelijk je elektrische auto opladen, blijf dan niet zitten maar ga je EV uit. Zo bespaar je misschien een paar minuutjes.

5. Kies een warme plek

Accu’s zijn gevoelig voor kou en laden wanneer het koud is buiten duurt langer. Wanneer je aan een openbare laadpaal wil opladen, is het slim om een laadpaal op een beschutte plek te gebruiken – als je de keuze hebt. Al is een paar rondjes rijden om een overdekte laadpaal te vinden ook niet efficiënt…

Vijf tips om een EV zo goedkoop mogelijk op te laden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.