Remco Slump
Remco Slump Nieuws 5 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarom dit land in de winter elektrische auto’s wil verbieden

Diverse Europese landen maken zich zorgen over de energievoorziening deze winter. Zwitserland heeft zelfs al maatregelen bedacht om een eventuele blackout te voorkomen. Een daarvan is een tijdelijk verbod op het gebruik van elektrische auto’s.

De Russische invasie van Oekraïne zorgt wereldwijd voor prijsstijgingen op de energiemarkt. Europa is voor een groot deel van zijn olie- en gasvoorziening afhankelijk van Rusland. Dat zorgt sinds februari voor grote problemen, aangezien er na de Russische inval sancties zijn ingesteld en Rusland zich bovendien geen betrouwbare leverancier meer toont.

Besparingsmaatregelen om de winter door te komen

Europa moet als de wiedeweerga van het Russische gas af, maar dat kost tijd. Lidstaten hebben de laatste maanden hun reserves extra opgebouwd en hopen met besparingsmaatregelen de wintermaanden door te komen. Zwitserland gaat daarin ver. Om een blackout te voorkomen, heeft de regering een plan bedacht.

Zwitserland wil gebruik elektrische auto’s verbieden

Daarin staan vier besparingsniveaus die een onderbreking in de energievoorziening moeten voorkomen. Niveau één en twee gaan over het uitzetten van de verwarming in openbare ruimtes en het beperken van het gebruik van onzuinige apparaten, zoals drogers, sauna’s en terrasverwarmers.

Nieuw record! De snelste elektrische auto ter wereld gaat 412 km/h

Op niveau drie en vier gaan de maatregelen een stuk verder. Dan wordt onder meer het gebruik van gameconsoles, elektrische auto’s en streamingdiensten verboden, als mede het delven van cryptovaluta, zoals Bitcoin. Andere maatregelen om het energieverbruik in Zwitserland terug te dringen zijn: een verlaagde maximumsnelheid van 100 km/h en het uitschakelen van de straatverlichting.

Zwitserse regering neemt op 12 december besluit

De Zwitserse regering buigt zich op 12 december over de voorstellen. Als de noodniveaus worden ingevoerd, wordt het gebruik van elektrische auto’s bij een energiecrisis niet helemaal verboden. Alleen voor noodzakelijke trips is het dan toegestaan om op pad te gaan met een EV, zoals in het geval van een doktersbezoek of om naar het werk te gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.