Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 5 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Smart EQ ForTwo en ForFour zijn nieuw en volledig elektrisch

Smart stapt helemaal over op een volledige elektrische aandrijflijn met de nieuwe, opgefriste modellen. Maar de prestaties van die aandrijflijn, die zijn niet om over naar huis te schrijven.

SMART EQ

De afgelopen maanden is er flink wat gedoe rondom Smart geweest. Mercedes-Benz wilde het merk eigenlijk helemaal van de hand doen vanwege teruglopende verkopen. Op het laatste moment besloten de Duitsers toch een deel van het merk te houden en een joint venture aan te gaan met de Chinese elektrische autobouwer Geely. En hoewel de vruchten van die samenwerking pas in 2022 op de markt komen, zien we nu al een drietal elektrische Smarts verschijnen.

Nieuw jasje

Mercedes-Benz vertelde eerder dit jaar dat het nog drie jaar lang de Smart zou blijven bouwen. Daarbij vertelden ze alleen niet dat ze zich alleen op elektrische aandrijving zouden focussen. Niets blijkt minder waar, want Smart komt nu met drie volledig elektrisch modellen die het gehele aanbod van het merk zullen omvatten: de Smart EQ Fortwo, Smart EQ Fortwo Cabrio en de Smart EQ Forfour. Allen zijn voorzien van een nieuw jasje, maar hebben helaas nog steeds vrijwel dezelfde belabberde aandrijflijn waarmee ze in 2017 op de markt kwamen.

smart EQ fortwo

Dat houdt in dat de Smartjes het moeten doen met één 60 kW (86 pk) en 160 Nm sterke elektromotor die wordt aangedreven door een, schrik niet, 17,6 kWh accupakket. Daarmee moeten de stadswagentjes een bereik van ongeveer 159 km (NEDC) hebben. Dat Smart hier nog steeds schermt met verouderde NEDC-cijfers verdedigt het door te zeggen dat een volle lading genoeg is voor het dagelijkse woon-werkverkeer. Opladen van 10% naar 80% kost overigens 40 minuten (met de optionele 22 kW snellader) en de topsnelheid ligt op 130 km/h. Over de 0-100 km/h tijden gaan we niet eens beginnen.

Strakgetrokken

Gelukkig zien de Smartjes er wel lekker opgefrist uit. De bumperpartij is wat strakgetrokken met openingen aan de zijkanten en er is nu een keuze voor LED-verlichting rondom. Binnenin is er niet heel veel veranderd. Smart heeft een nieuw 8 inch touchscreen geplaatst en zegt dat het nieuwe infotainmentsysteem naadloos met elke mobiel werkt. Ook belangrijk: er is plek voor twee koppen koffie dankzij de verwijderbare bekerhouders.

smart EQ fortwo carbrio

De Smart EQ Fortwo en Forfour maken hun opwachting op de IAA die op 12 september in Frankfurt van start gaat. Vermoedelijk horen we dan ook meer over prijzen en leverdata, want daar vertelt Smart op dit moment nog niets over.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.