Autovisie
Autovisie Nieuws 25 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Skoda Student Concept Car laat weer van zich horen

Zeg eerlijk, wie beschuldigt er bij het zien van een slecht auto-ontwerp de stagiair op de designafdeling? Je zou het welhaast kunnen denken dat zo’n ontwerper in opleiding tot een matig resultaat komt. Welnu, als je de ‘Skoda Student Concept Car’ ziet weet je wel beter. De fabrikant doet jaarlijks een beroep op zijn eigen ‘Skoda Vocational School’. Zie hier het resultaat van 2022!

Al sinds het schooljaar 2013/14 geeft Skoda de leerlingen van de opleiding opdracht om met een bijzondere auto of concept te komen. tezamen met de docenten van de school en de experts van de designafdeling, motorsporttak en onderzoeksafdeling van Skoda mogen de leerlingen werken aan het project. Voor de 2021/2022-editie werkten 25 leerlingen aan de auto. Het is de achtste maar dat er een Skoda Student Concept Car verschijnt.

Skoda Element: Studenten bouwen elektro-Méhari

Skoda Fabia pick-up knipoog naar Felicia Fun

Skoda Mountiaq: terreinmonster uit oogpunt van studenten

Het resultaat is Skoda Afriq genaamd. De naam is bewust gekozen, want de auto, die vanwege de COVID-19-beperkingen in twéé schooljaren werd bedacht, oogt als een spectaculaire rallyversie van de Kamiq die gereed is om aan de legendarische Dakar Rally deel te nemen. De schrijfwijze past in de lijn met andere SUV-aanduidingen, zoals Kodiaq, Karoq en Kamiq.

(Tekst gaat onder foto’s verder)

Spectaculair concept

Gesteund door Skoda kunnen de leerlingen hun tijdens de opleiding opgedane kennis in de praktijk brengen. Als basis voor het schoolproject dient (bijna) altijd een productiemodel van de Tsjechische autobouwer. De deelnemers mogen die auto omtoveren tot alles wat zij leuk binden. De leerlingen hoeven geen rekening te houden met de ingewikkelde homologatie-eisen, zodat er daadwerkelijk een spectaculair concept kan worden neergezet. Dat uitgangspunt stimuleert de vrijheid van de geest. Mochten de heren en dames van Skoda’s motorsport-, ontwerp- en ontwikkelingsafdeling door specifieke elementen worden geprikkeld, dan kunnen de professionals dat altijd vertalen naar een straatlegale oplossing.

De voorgangers

De Afriq werd voorafgegaan door zeven andere Skoda Student Concept Car-modellen. In 2014 verscheen de Citijet, een tweezitter op basis van de Citigo. Daarna volgde de Funstar op basis van de Fabia. In 2016 was het project de Atero, een coupévariant van de Rapid. In 2017 verscheen de elektrische Element, ook gebaseerd op de Citigo. Op basis van de Karoq kwam er de Sunroq, een cabriolet. Van de grotere Kodiaq maakten de studenten een pick-up, de Mountiq. De Scala vormde het uitgangspunt van de Slavia Spider. De modellen gaan het museum van Skoda in. ŠKODA Student Concept Car

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.