Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 4 dec 2020

Skoda richt zich na Enyaq op stadsauto en ‘elektrische Octavia’

Volgend jaar stapt Skoda in de markt van elektrische modellen met de Enyaq. Thomas Schäfer, de nieuwe baas van de fabrikant, laat weten dat de focus wat EV’s betreft daarna komt te liggen op een stads- en familieauto.

Dat zegt hij in gesprek met het Britse Autocar. Na de introductie van de Enyaq (die volgend jaar in ons land verschijnt) laat hij weten dat het merk zich gaat richten op twee nieuwe modellen op de inmiddels bekende MEB-architectuur van de groep. Het is niet van plan om in hetzelfde tempo als Volkswagen het gamma te elektrificeren. “Ik zou willen dat we op korte termijn 10 andere auto’s gaan bouwen, maar die investering gaat niet gebeuren. We gaan ons portfolio niet verdubbelen.”

Skoda Octavia van de toekomst

“De Enyaq en de derivaat daarvan (de Coupé-variant) zijn voor nu voldoende, maar we hebben ook snel iets kleiners nodig, een stadsauto en een soort Octavia van de toekomst. Dat zijn belangrijke modellen voor ons merk en daar gaan we het komende decennium aan werken”, aldus Schäfer tegenover het Britse medium. Een Skoda-variant van de Volkswagen ID.3 kunnen we volgens hem pas ‘rond het midden van dit decennium’ verwachten.

Cupra El-Born - Seat El-born
Cupra El-Born

Dat klinkt erg laat, als je bedenkt dat de Volkswagen ID.3 al lang en breed op de weg te zien is en ook Seat/Cupra met een derivaat van die auto (de El Born) komt. Skoda richt zich echter de komende jaren volledig op de Enyaq. De fabrikant zegt te geloven dat de Enyaq voor veel verschillende autokopers een geschikte keuze is, voor hen die een compacte SUV of zelfs een stationwagon zoeken. Dat geldt eigenlijk ook voor de Volkswagen ID.4, die misschien wel een nóg belangrijke auto voor de Wolfsburgers is dan de ID.3. Hij biedt meer ruimte, is eveneens scherp geprijsd en richt zich (in tegenstelling tot de ID.3) ook zeer nadrukkelijk op de Chinese en Amerikaanse markt. Alleen in Europa verwacht Volkswagen al meer exemplaren van de ID.4 dan de ID.3 op de weg te zetten.

Held

“De Enyaq is onze held voor de komende twee jaar. Eind volgend jaar verschijnt een tweede variant van die auto (de Coupé, red.). Samen zullen ze ons door de komende drie jaar heen loodsen, en daarna moeten we zien hoe snel we een nieuw model op de markt brengen.” In dit artikel lees je meer over de Skoda Enyaq, de productie-aantallen en verschillende versies.

Het klinkt zeer aannemelijk dat Skoda dan met een kleine elektrische stadsauto komt, als opvolger van de elektrische Citigo. Volkswagen ziet immers wel brood in een kleine ID.1 als stadsauto, en werkt achter de schermen al aan een soort ID.-lite-platform. “Als dat er komt, zullen we er zeker iets mee doen”, vertelt Schäfer. Hij geeft wel aan dat het model dan ‘compleet anders’ wordt dan de auto die Volkswagen gaat bouwen.

Volkswagen ID.1
Volkswagen ID.1 – Render: Christian Schulte

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.