Autovisie
Autovisie Nieuws 23 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Skoda Citigo iV is geen hertekende elektrische Volkswagen Up

Liefst zes jaar na de lancering van de elektrische Volkswagen e-Up komt Skoda met de elektroversie van de tweelingbroer Citigo. De Tsjechische autobouwer doopt de versie Citigo iV, waarbij de toevoeging Skoda-taal is voor zijn geëlektrificeerde modellen.

Skoda CITIGOe iV

De Skoda Citigo iV is echter geen Volkswagen e-Up met een ander naamplaatje en opnieuw getekende grille. Eerder dan zijn elektro-broer krijgt de Skoda-telg de vernieuwde aandrijflijn onder de kap, die binnenkort ook voor de e-Up en de Seat Mii wordt aangekondigd.

Krachtcentrale

De prestaties van de elektromotor zijn ongewijzigd en dat betekent dat de Citigo iV over een 61 kW/210 Nm sterke krachtcentrale in de neus beschikt. De elektro-unit krijgt echter wel zijn energie uit een groter accupakket dan tot nu toe in de e-Up werd aangeboden. De  lithium-ion batterij beschikt over een grotere capaciteit. De inhoud bedraagt nu 36,8 kWh en dat is een kleine verdubbeling ten opzichte van het accupakket uit de Volkswagentelg, die tot 18,7 kWh kwam.

Range

Door de grotere batterij neemt de actieradius enorm toe. Waar met de 18,7 kWh-accu’s een afstand van 160 km (volgens NEDC-meetmethode) werd gehaald, daar moet de nieuwe batterij een range bieden van 265 km (volgens WLTP-meetmethode).

Volgens Skoda moet je de accu met een 40 kW-gelijkstroomlader en CCS-systeem in een uur tot 80% kunnen laden. Bij een wisselstroomwallbox van 7,2 kW duurt het vier uur voordat de batterij geladen is. Met een 2,3 kW thuislaadstation kost het laden 12,5 uur. Het accupakket laat zich ook via het 230V-aansluiting laden.

Rijprestaties

De grotere accu’s hebben op de rijprestaties geen invloed. De onveranderde elektromotor brengt ook de Citigo iV in 12,5 seconden van stilstand naar 100 km/h. De elektronisch afgeregelde topsnelheid bedraagt 130 km/h.

Skoda plaatst de batterij in de wagenvloer, zodat de aanwezigheid van de elektro-units nauwelijks invloed heeft op de interieurcapaciteiten van de Citigo. De bagageruimte meet 250 liter. Met neergeklapte achterbank komt het laadvolume tot 923 liter, waar de stadsrakker normaliter 923 liter te bieden heeft.

Januari 2020

De productie van Citigo iV gaat eind dit jaar van start. Skoda bouwt het elektromodel alleen als vijfdeurs hatchback. In Nederland verschijnt de auto in januari op de weg. De importeur geeft de iV standaard zaken als elektrisch bedienbare portierramen vóór, airconditioning, centrale portiervergrendeling mee. De Citigo iV zal zich optisch van de overige types onderscheiden door de aangepaste grille in carrosseriekleur, een afwijkend dashboard, nieuw vormgegeven bumpers en gerestylede buitenspiegelkappen.

Over een prijs laat de importeur zich nog niet uit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.