Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 6 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Singer maakt van deze Porsche 911 (964) een absolute terreinheld

Zeg je Singer, dan begint de autoliefhebber al te watertanden. Het Amerikaanse bedrijf heeft op verzoek van een trouwe klant een wel heel bijzondere Porsche 911 (om)gebouwd.

Wat moet het een heerlijk gevoel zijn om een auto helemaal en alleen voor jou te laten maken. Alle wensen die jij hebt, worden door een gerenommeerd bedrijf in één auto gestopt. Zo heb je een product van de hoogste kwaliteit, waar je dus enorm voor kunt genieten. Zoiets deed Lamborghini de afgelopen tijd bijvoorbeeld, met twee krankzinnige one-offs voor een gefortuneerde klant. Singer Vehicle Design – je weet wel, het bedrijf van die prachtige 911-restomods – doet nu hetzelfde voor een trouwe klant.

Porsche 959

De beste man heeft namelijk een 911 van de 964-generatie, maar wilde daar dolgraag mee het ruige terrein in. Terecht, want Porsche heeft een geweldige historie als het gaat om rallyrijden en offroad-races. Denk aan de iconische Rothmans-911’s of de 959, die in de jaren ’80 actief waren tijdens Parijs-Dakar. En dus was Singer ook wel te porren voor een dergelijk project. Dat ging het niet alleen aan. Het vroeg de hulp van Richard Tuthill, een specialist uit het Verenigd Koninkrijk op het gebied van rally-911’s. De samenwerking tussen de twee bedrijven klinkt perfect, en dat blijkt uit het resultaat.

Ze noemen deze omgebouwde Porsche 911 964 de All-terrain Competition Study (ACS) en is volgens beide partijen klaar voor elk offroad-evenement, als de Baja 1000 of de Dakar rally. Om de 911 op dat soort evenementen te laten excelleren, is de rijhoogte flink aangepast en de bodemspeling dus vergroot. Het koetswerk is volledig vervaardigd uit koolstofveel, zodat ze tijdens evenementen snel gedemonteerd en vervangen kunnen worden.

Altijd AWD

Deze 911 heeft een 3,6-liter zescilinder boxermotor (luchtgekoeld) met dubbele supercharger, goed voor minstens 450 pk. Al die paarden worden via een sequentiële versnellingsbak naar alle vier de wielen gestuurd, want de ACS heeft permanente vierwielaandrijving en sperdifferentiëlen tussen de voor- en achteras.

Uiteraard heeft deze 911 adaptieve dempers rondom, acht stuks in totaal. Die bevatten elk vijf standen, voor optimale aanpassingen aan de rij-omstandigheden. De wielen meten 16-inch en zijn volledig van aluminium gemaakt. Singer vouwt er BF Goodrich All-Terrain-banden omheen. Om het lang vol te houden in het terrein, is de brandstoftank vergroot en is er ruimte gemaakt voor twee reservewielen. De door de FIA gecertificeerde rolkooi en sportstoelen zorgen er bovendien voor dat deze Porsche 911 klaar is om mee te doen aan evenementen. Een uitgebreid navigatiesyteem zorgt ervoor dat je nooit verdwaalt.

Prijs

Singer bouwde overigens twee versies voor de klant. Het rode exemplaar is bedoeld voor evenementen op het asfalt, de witte is specifiek gebouwd voor rally’s in de woestijn. Gelukkig blijft het niet bij die twee exemplaren. Wie er ook eentje wil, kan namelijk bij Singer aankloppen voor een vergelijkbaar verzoek. Uiteraard kan het model dan alsnog volgens persoonlijke wensen worden gebouwd. Zo kun je de sequentiële versnellingsbak vervangen door een handgeschakelde of automatische transmissie, waarbij flippers achter het stuur worden geplaatst.

“We zijn er zeker van dat deze auto allerlei offroad-enthousiastelingen aanspreekt. In de toekomst zul je meer van dit soort projecten van ons zien”, zo laat Rob Dickinson, oprichter van Singer, weten. Wat zo’n 911 ACS moet kosten, is niet bekend. Wel laat Singer weten dat dat afhangt van de eisen van de klant, maar ‘t zal minstens ruim een miljoen moeten kosten. Het is ook niet relevant, want als je ‘t wilt weten, kun je het waarschijnlijk toch niet betalen.

Peters Proefrit

Overigens is het niet de eerste herinterpretatie van de legendarische rally-versies van Porsche. Zo ging Ruf vorig jaar nog aan de haal met het concept van een terrein-911. Bovendien maakte Porsche zelf ook een aantal legendarische versies van de 964. Wat te denken van de lichtgewicht RS? Rijd in onderstaande video mee met Peters Proefrit!

Klik hier wanneer de video niet wordt getoond

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.