Deze Hot Wheels Volkswagen kun je ruilen tegen een echte Audi RS4

Bruce Pascal spaart al sinds zijn zevende Hot Wheels-autootjes. Eén van zijn miniaturen blijkt een ware schat te zijn. De zogeheten Volkswagen ‘Beach Bomb’ is namelijk bijna net zoveel waard als een nieuwe Audi RS4.

Bijzondere miniaturen zien we wel vaker, maar een exemplaar met zo’n hoge waarde is erg zeldzaam. De eigenaar wil niet zeggen wat hij precies voor de kleine Volkswagen betaald heeft. Maar dat de auto (schaal 1:64) een goede investering was, is zeker.

Het prototype

Net als bij levensechte auto’s, maken miniatuurfabrikanten ook prototypes van aankomende modelletjes. In 1969 toonde Hot Wheels deze ‘Beach Bomb’. Plan was om het model in een grote oplage te bouwen, maar dat werden er uiteindelijk maar 144 door allerlei handelsproblemen. Naar schatting bestaan er nog zo’n vijftig exemplaren, die allemaal ongeveer 15.000 dollar waard zijn. Dat is al een krankzinnig hoog bedrag voor zo’n klein model, maar die van Pascal is bijna het tienvoudige waard. Van deze roze variant zijn er namelijk slechts twee gemaakt. In 2011 is er eentje verkocht voor 125.000 dollar. Bruce Pascal denkt dat zijn ‘Strandbom’ ongeveer 150.000 dollar waard is. Voor dat geld kun je ongeveer een Audi RS4 kopen.

Busje Hot Wheels
Van het roze exemplaar zijn er maar twee gemaakt. De miniatuurauto is nooit door Hot Wheels in productie genomen
Foto: Bruce Pascal

Verzameling

Dit is uiteraard niet de enige Hot Wheels-auto die de verzamelaar bezit. Hij heeft er meer dan 3500 miniaturen, waarvan 175 nooit uitgebrachte en dus eveneens zeldzame prototypes, waaronder dit roze busje.  Het roze busje is een van deze prototypes. Pascal begon naar eigen zeggen al met sparen van Hot Wheels-modelletjes toen ze in 1968 op de markt verschenen. Is het daarom een keiharde handelaar? Zeker niet. “Dit model is een van mijn meest bijzondere aanwinsten. Het is alsof ik een schat heb gevonden!” Het exemplaar van Pascal staat op dit moment in een Hot Wheels-museum in Maryland. Ben je benieuwd naar zijn overige bezittingen? Kijk dan even op zijn Instagram-account.

Bron: Manners

Busje Hot Wheels
Het roze busje is naar schatting van de eigenaar meer dan 150.000 dollar waard.

Autoverzamelaars in Nederland

Niet alleen in de VS leven dit soort verzamelaars. Twee jaar geleden spraken wij met Evert Haverkamp. Hij heeft vitrinekasten vol met Volkswagen-busjes. Hoeveel autootjes Haverkamp heeft, zie je in deze video.