Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 20 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Renault-Nissan-Mitsubishi ontwikkelt zelfrijdende diensten met Waymo

‘s Werelds grootste autoconcern, de samenwerking tussen Renault, Nissan en Mitsubishi, gaat samenwerken met Google’s Waymo om zelfrijdende diensten te ontwikkelen. Er zijn geen plannen voor het produceren van een volledig zelfrijdende auto.

De race naar een volledig autonoom rijdende auto is al enkele jaren gaan. Of een dergelijke auto er ooit zal gaan komen staat nog niet vast, maar dat weerhoudt partijen er niet van om er hard aan te werken. Google’s Waymo is wellicht de grootste en belangrijkste partij in dit veld. Zij hebben al meerdere volledig autonome voertuigen op de weg en testen zelfs met een bestuurderloze taxiservice (waar nog steeds iemand achter het stuur van de auto zit). En juist op het gebied van dit soort services is Waymo nu een gigantische samenwerking aangegaan met de Renault-Nissan-Mitsubishi-alliantie.

Waymo

Diensten

De drie autobouwers en Waymo gaan zich gezamenlijk verdiepen in kansen voor autonome diensten in verschillende markten. Hierbij wordt ook gekeken naar veiligheidsaspecten en natuurlijk de wetgeving hieromheen. Voor nu hebben de partijen afgesproken om de focus te leggen op Frankrijk en Japan. De plannen beperken zich tot de diensten, een volledig autonome auto van alle partijen zit er niet in.

Het is niet de eerste deal die de automakers met een tak van Google hebben gesloten. Vorig jaar gingen de partijen al met elkaar in zee om Google’s Android in de dashboards van de auto’s te krijgen. Dit zouden we vanaf 2021 op de markt moeten verwachten.

Contract

Aan de andere kant zit Waymo ook niet stil. Dit bedrijf heeft ook een lopend contract met Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Dit autoconcern gaat nog 62.000 Chrysler Pacifica’s aan Waymo leveren. Deze zullen allemaal Waymo’s zelfrijdende hard- en software bevatten.

Chrysler Pacifica

In mei van dit jaar stelde FCA voor om 50-50 te fuseren met Renault-Nissan-Mitsubishi. Dit voorstel werd alweer snel van tafel gehaald omdat FCA het ineens niet meer zag zitten. Ondertussen is al bekend dat het voorstel toch weer voorzichtig op tafel is gekomen. Of daar deze keer wel iets uit gaat komen, is nog niet duidelijk, maar het feit dat de potentiële fusiepartners beide een deal met Waymo hebben zou wel eens kunnen helpen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.