Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 10 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Renault gaat Clio RS vervangen door gepeperde Zoe RS

Als we Renault mogen geloven, dan hoeven we niet te wachten op een Clio RS. Deze auto komt er namelijk niet. De Fransen denken dat dit gat prima opgevuld kan worden met een snelle Zoe RS.

Renault Zoe e-Sport Concept

De Renault Clio RS heeft een heldenstatus en was in vele versies erg speciaal.  Maar toch heeft de Franse autofabrikant er voor gekozen om de nieuwe Clio niet in RS-uitmonstering uit te brengen. Waarom niet? Het antwoord daarop is simpel: de auto wordt te duur als hij aan de steeds strenger wordende CO2-eisen moet voldoen.

Alles behalve sportief

Maar Renault denkt een oplossing te hebben voor dit probleem. De vindingrijke fabrikant heeft namelijk tegenover Auto Express verklaard dat het gat dat de Clio RS achterlaat, opgevuld wordt met een elektrische auto: de Renault Zoe RS. Een opmerkelijke keuze, want de Zoe is niet bepaald sportief. Dit autootje omtoveren in een rasechte hot hatch is dan ook een flinke uitdaging.

Zoals het er nu naar uitziet heeft Renault twee opties om de Zoe sportiever te maken. De eerste is door het toevoegen van een extra elektromotor. Deze kan op de achteras geplaatst worden. Hiermee krijgt de Zoe extra vermogen, maar moet hij inleveren op bereik. De tweede mogelijkheid betekent ook minder bereik, maar vereist alleen dat de motor op de vooras vervangen wordt door een krachtigere variant. Een grotere accu plaatsen lijkt geen mogelijkheid gezien het formaat van de auto. Het is immers al best knap dat er een 52 kWh-accu in de nieuwe Zoe past.

Renault Zoe e-Sport Concept

Formule E

Overigens heeft Renault al wel een keer laten zien dat de Zoe omgebouwd kan worden tot kleine sportwagen. In 2017 toonde het merk de Zoe E-Sport, een conceptauto, aan de wereld. Deze kleine elektrische auto was gemaakt met technologie die Renault destijds ook in de Formule E gebruikte. Daardoor had de Zoe E-Sport maar liefst twee elektromotoren (één op elke as) die samen goed waren voor 460 pk en 640 Nm. Een sprint van 0 naar 100 kilometer per uur deed hij in 3,2 seconden en de topsnelheid lag op 210 km/h. Maar over het bereik werd niets gezegd. Vermoedelijk omdat het 40 kWh-accupakket het niet heel lang vol zou houden. Maar dat is geen probleem geworden, want Renault was nooit van plan om de auto daadwerkelijk in productie te nemen.

Toch zit Ali Kasai, Renault’s executive vice-president van productplanning, met de Zoe RS in zijn maag. “Renault Sport is een serieuze speler, dus als we de auto gaan maken dan moet hij ook de prestaties leveren die men verwacht. Als hij niet meer dan één ronde op het circuit kan doen voordat hij weer moet laden, dan is dat niet iets wat we willen.”

Onze redacteur Peter Hilhorst reed eerder met de nieuwe Zoe. Zijn oordeel? Kijk de video hieronder.

Klik hier wanneer de video niet wordt getoond

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.