Tijanni van Groeningen
Tijanni van Groeningen Nieuws 5 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

De Porsche Cayenne Cabrio kwam er (gelukkig) nooit

De meeste mensen kunnen het er vast wel over eens zijn dat de eerste generatie Porsche Cayenne niet de allermooiste verschijning is. De autowereld mag echter nog van geluk spreken dat het slechts bij het uiteindelijke ontwerp van de SUV gebleven is.

De Duitse fabrikant had namelijk vergevorderde plannen om een cabrio te bouwen. Op dezelfde manier als de Range Rover Evoque en de Volkswagen T-Roc. Beide auto’s zijn qua design niet bepaald een succes volgens de meeste.

De Cayenne is jarig

De Cayenne wordt in 2022 alweer 20 jaar oud. Genoeg reden voor de fabrikant om dit prototype uit te lichten. Toen de auto in 2002 geïntroduceerd werd, had Porsche al plannen om het niet alleen bij de normale SUV te laten. Er werd achter de schermen namelijk goed nagedacht over andere carrosserievarianten.

In het achterhoofd van de medewerkers van Porsche speelde ideeën voor een Cayenne coupé-variant, een versie die 20 centimeter langer was en een extra zitrij had én deze cabriolet. Van deze concepten lijkt ons de versie met een extra zitrij niet eens een slecht plan. Toch was de cabriolet de enige variant die daadwerkelijk tot een prototype leidde. Ergens in het Porsche Museum staat deze unieke Porsche. Hopelijk niet op display…

Half om half

In 2002 kon er maar moeilijk een overeenkomst gesloten worden over hoe de achterzijde van de Cayenne cabrio eruit moest zien. Als tussenoplossing werd de enige logische keuze gemaakt. De achterzijde opsplitsen in twee secties!

Ja, het ‘package function model’ – een prototype waar niet mee gereden wordt  – heeft twee verschillende designs aan de achterzijde. Op z’n zachtst gezegd opmerkelijk.

Mocht de Porsche Cayenne in productie zijn gegaan…

Mocht de Cayenne daadwerkelijk een productiemodel gekregen hebben (wat gelukkig niet het geval is), zou natuurlijk een van de twee designs van de achterzijde gekozen worden, zegt Porsche.

(Afbeelding: Porsche)

De mechaniek achter het dak zou op eenzelfde manier geregeld worden als bij de Porsche 911 Targa het geval is. Het systeem werd echter nooit daadwerkelijk gebouwd voor de Cayenne. Verder dan computersimulaties kwam het niet. Het dak ligt nu in de kofferbak van de Cayenne die in het museum staat en moet handmatig geïnstalleerd worden.

Porsche Cayenne Cabrio
(Afbeelding: Porsche)

Het interieur zou er vrijwel exact hetzelfde hebben uitgezien als de originele Cayenne, echter met een kortere voorruit en kortere A-stijl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.