Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 4 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

Nieuwe M3 mét grote muil van start

In München is men deze week begonnen met de productie van de nieuwe generatie BMW M3. Daarmee is de bouw van een van de meest besproken BMW’s in jaren begonnen.

Een paar weken geleden werd de autoliefhebber flink wakkergeschud, toen BMW voor het eerst het doek van de gloednieuwe en definitieve M3 trok. Want wat bleek: de legendarische supersedan verschijnt volgend jaar mét de veelbesproken, enorme grille op de markt. En die grote muil zag blijkbaar niet iedereen aankomen. Toch waren daar wel genoeg aanwijzingen voor. Zo werd het model het afgelopen jaar al meerdere malen – met die grille – gespot in de werkplaats van BMW M, en bevestigde de autobouwer zelfs dat de auto op die beelden inderdaad de nieuwe M3 was.

E30 M3

Precies 35 jaar nadat BMW de allereerste M3, de legendarische E30, voorstelde op de autoshow van Frankfurt, kondigt de Duitse fabrikant de productiestart van de allernieuwste aan. Er is dus definitief geen weg meer terug, voor zowel BMW als de M3-liefhebber. De krachtpatser rolt naast de reguliere 3 Series van de band. Dat betekent dat-ie naast de benzine-, diesel en plug-in hybride-varianten het levenslicht ziet. “De integratie van de M3 ging heel erg soepel. We hebben gebruikgemaakt van de ervaringen die we op hebben gedaan met vorige M-modellen”, laat Robert Engelhorn, fabrieksdirecteur van BMW, weten.

Overigens moet de productielijn wel aangepast worden voor de BMW M3. Zo moet ook de montage van de handmatig vervaardigde sportstoelen in de lijn worden gepast. Ook de motorkap en zijpanelen van de M3 worden met de hand gemaakt en op de M3’s geschroefd. De BMW M4, die technisch heel veel overeenkomsten met de M3 heeft, rolt echter in de fabriek in Dingolfing van de band. Daar bouwt BMW ook de 5, 6, 7 en 8 Serie.

Ook als handgeschakelde achterwielaandrijver

De meningen mogen dan verdeeld zijn over het agressieve front van de nieuwe M3, over de technische specificaties van de auto zullen weinig mensen klagen. Het ‘basismodel’ krijgt een 3,0-liter zes-in-lijn die we kennen uit onder andere de X3 M. De krachtbron is in de basis goed voor 480 pk en 550 Nm. Heel fraai is het feit dat BMW het voor elkaar heeft gekregen om een handgeschakelde transmissie met zes verzetten op die auto aan te bieden. Die stuurt al het vermogen enkel naar de achterwielen.

BMW M3

De nieuwe M3 Competition heeft dezelfde motor, maar door een aantal (software-)aanpassingen 30 pk meer dan het basismodel. Het koppel bedraagt 650 Nm. In die versie worden alle 510 paarden via een achttraps automaat naar alle vier de wielen gestuurd, middels het bekende xDrive-systeem van BMW. Daarmee sprint-ie binnen 3,9 seconden naar de 100 km/h. De reguliere M3 met handbak doet daar 0,3 seconden langer over. De topsnelheid van beide versies is begrensd op 250 km/h. BMW biedt een optioneel pakket aan waarmee de topsnelheid tot 290 km/h wordt verhoogd.

Prijzen

BMW start in maart 2021 met de levering van de M3 en M4. De Competition-versie van beide auto’s verschijnt in de zomer van volgend jaar. Nederlandse prijzen volgen in een later stadium.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.