Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 26 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Tesla verhoogt prijs én actieradius van Model S en Model X

Tesla gooit in Europa de prijzen voor de Model S en Model X omhoog. Maar daar krijg je ook meer kilometers voor terug.

In beide gevallen gaat het om een prijsverhoging van €5000 op alle versies. Tesla laat daarbij weten dat ook de actieradius is toegenomen, maar er lijkt wat meer aan de hand. Wie nu op de site van Tesla een Model X of Model S bestelt, leest dat de auto pas in maart 2021 wordt geleverd. Tegelijkertijd lijkt het er al een tijdje op alsof de Amerikaanse EV-gigant achter de schermen bezig is met een facelift voor haar grote modellen. Die zijn nog niet gepresenteerd. Zij die nu een van de twee modellen willen aanschaffen, worden later mogelijk verblijd met het aankomende en vernieuwde model. De twee grote, dure Tesla’s lijken rijp voor een facelift, na de lagere productie- en verkoopcijfers sinds de introductie van goedkopere modellen: de Model 3 en Model Y.

Sprint voor eind 2020

Bovendien lijkt Tesla zich nu vooral te richten op een eindejaarsprint van de Model 3 en Model Y. Dat was vorig jaar ook het geval, met name hier in Nederland. Toen wilden duizenden leaserijders nog profiteren van het lage bijtellingstarief van 4%, waardoor iedereen stond te trappelen voor de relatief gunstig geprijsde Model 3. Vanaf 1 januari wordt de bijtelling in ons land opnieuw verhoogd, van 8 naar 12%. Vandaar dat er de komende maand waarschijnlijk iets vergelijkbaars staat te gebeuren in EV-land.

Tesla Model 3 (16 van 90)

Terug naar de Model S en Model X, die dus duurder zijn geworden. Tegenwoordig kun je bij beide modellen enkel kiezen tussen een Long Range Plus- of Performance-model. De prijsverhoging voor beide versies bedraagt €5000. Dat betekent dat het leveringsprogramma van die auto’s er nu als volgt uitziet:

  • Tesla Model S Long Range Plus: €84.990
  • Tesla Model S Performance: €101.990
  • Tesla Model X Long Range Plus: €93.990
  • Tesla Model X Performance: €110.990

Grotere actieradius

Maar zoals gezegd is niet alleen de prijs, maar ook de actieradius van alle modellen gestegen. Waar de Model S Long Range Plus voorheen 610 kilometer op papier kwam, moet-ie nu 652 kilometer ver op een acculading komen. De bloedsnelle Performance komt nu 639 in plaats van 593 kilometer ver. De ‘goedkoopste’ Model X kan nu 561 kilometer op een lading stroom afleggen, tegenover de 507 kilometer van vóór de update. De Performance-variant heeft een bereik van 548 i.p.v. 487. Gemiddeld genomen komen de twee grote Tesla’s dus nu zo’n vijftig kilometer verder na de update. Dat betekent dat nieuwe kopers zo’n 100 euro voor elke extra kilometer range betalen.

Of de Model S en Model X die begin 2021 naar ons land komen nog op andere punten afwijken, is niet bekend. Overigens verschijnt er volgend jaar nog een derde variant van de Tesla Model S: de Plaid, met drie motoren en een dikke 1100 pk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.