Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 31 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Zoveel kost het (ongeveer) om de batterij in je Nio te verwisselen

Het Chinese Nio ken je waarschijnlijk vooral van hun unieke batterijwisselstations. Maar hoeveel kost zoiets eigenlijk als je een auto van het merk rijdt? Autovisie kan alvast een indicatie geven.

Tijdens een media-evenement heeft Nio de eerste Europese cijfers van diens service gedeeld. Wie een Nio koopt, kan ervoor kiezen om de auto met of zonder batterij te kopen. Kies je voor de laatste optie, dan kies je voor de zogenoemde BaaS-constructie. Die letters staan voor ‘Battery as a Service’, en dus voor de unieke manier waarop Nio diens klanten een batterij laat huren.

Renault Zoe

Koop je een auto zónder batterij, dan dien je de batterij dus te huren. Daarvoor betaal je maandelijks een bedrag. Dat is op zich niet een nieuw fenomeen, want bijvoorbeeld Renault levert al jarenlang een dergelijke constructie met onder andere de Zoe.

Nio ES8
Nio ES8.

Nieuw bij Nio is het feit dat je bijvoorbeeld elke maand met een ander (lees: groter of kleiner) batterijpakket kunt rondrijden. Momenteel levert de fabrikant een 75 of 100 kWh-batterij in de ES8 SUV. En dus kun je, mits je kiest voor die BaaS-optie, elke maand met een ander batterijpakket rondrijden. Maar wat kost zoiets?

Noorse bedragen

Dat kunnen we nog niet helemaal zeggen, omdat Nio momenteel alleen in Noorwegen actief is en daar specifieke bedragen voor de markt hanteert. De bedragen die we gaan noemen zijn dan ook omgerekend vanuit Noorse Kronen naar euro’s.

Nio ET7, Tesla Model S, Nederland
De Nio ET7 verschijnt ook met een 75 en 100 kWh-accu, alsmede een 150 kWh solid state-batterij. (Afbeelding: Nio)

De Nio ES8, een grote elektrische SUV met 6 of 7 zitplaatsen, staat voor omgerekend 51.000 euro op de prijslijst. Dan gaat het om de auto zónder batterij. Wil je een versie met 75 kWh-batterij, dan kost de auto je 60.000 euro. Kies je voor de variant met 100 kWh-batterij, stijgt de prijs naar 67.000 euro.

Batterijkosten bij Nio

Kies je voor de BaaS-optie, dan dien je dus een maandelijks bedrag voor de batterij te betalen. Dat bedraagt (omgerekend) voor het 75 kWh-exemplaar 146 euro. Rijd je een maand met de grotere 100 kWh-batterij rond, dan kost dat je 209 euro per maand. In dat geval heb je een WLTP-bereik van 375 kilometer. De grotere batterij maakt een actieradius van 500 kilometer mogelijk.

Wil je je batterij wisselen, dan kun je dat twee keer per maand kosteloos doen. Ook krijg je 200 kWh aan electriciteit van Nio per maand voor het bedrag. Lever je in de maand een batterij met een bepaalde capaciteit in, dan worden die kWh’s verrekend met die maandelijkse 200 kWh. Heb je je tegoed verspeeld, dan kost het je iets meer dan 10 euro om een extra batterijwissel uit te voeren. Let wel: het gaat hier om Noorse prijzen. Specifieke Nederlandse prijzen hebben we nog niet, dus dit artikel telt vooral als schatting van de prijzen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.