Autovisie
Autovisie Nieuws 17 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Porsche 911 Speedster is GT3 Cabriolet

Eindelijk toont Porsche de nieuwe 911 Speedster in zijn definitieve jasje. De Duitse sportwagenbouwer presenteerde alweer afgelopen zomer voor de eerste maal de lichtgewicht Speedster, waarna in oktober een tweede studiemodel volgde. En nu is de 911 Speedster daar om vervolgens in een oplage van 1948 stuks tussen mei en november te worden gebouwd.

De 911 Speedster is gebaseerd op de vorige generatie 911, waarvan de GTS-versies en de GT3 RS nog verkrijgbaar zijn. Verantwoordelijk voor de gelimiteerde variant is Porsche Motorsport, dat zich niet alleen bekommerd om de race-activiteiten van de sportwagenbouwer, maar ook de ontwikkeling op zich neemt van onder andere de Cayman GT4, de 911 GT3 en de 911 GT2 RS. Voor de Speedster is de GT3 als uitgangspunt genomen. Onderstel met achterasbesturing komen van het huidige topmodel, al is het voor de open variant uiteraard aangepast. Ook de actieve motorsteunen deelt de Speedster met de circuit georiënteerde coupé. Het blok is van genoemde donorauto overgenomen. De krachtbron heeft echter een kleine aanpassing ondergaan. Porsche Motorsport monteert andere gasklephuizen voor een fellere gaspedaalrespons. Het slagvolume is onveranderd 4,0 liter, maar uit de zes cilinderkamers perst Porsche nu 510 pk, 10 pk meer dan uit de GT3. Gekozen is voor een handgeschakelde zesbak, aangezien die als lichtgewicht wordt bestempeld. De automatische transmissie met zeven verzetten zou het wagengewicht met zo’n 18 kg verhogen stelt Porsche.

Lichtgewicht

En een Speedster is lichtgewicht. Vandaar dat het merk op de 309 km/h snelle 911 Speedster carbon keramische remschijven monteert, de traditionele deurgrepen door rode lussen vervangt, airconditioning en entertainmentsysteem achterwege laat tenzij de klant er wel op prijs stelt en een handbediende softtop toepast. Het wagengewicht zou op 1.465 kg uitkomen. Daarbij overigens geholpen door het gebruik van carbon fibre spatborden vóór, bagageklep en motorklep.

 

Powerdomes

Geheel in lijn met eerdere generatie 911 Speedsters beschikt de jongste editie -de vierde 911 Speedster sinds 1988- over een kleinere voorruit en powerdomes achterop. De softtop laat zich handmatig bedienen, maar wordt wel geheel elektrisch aan de voorruitstijl ver- en ontgrendeld. De op het studiemodel getoonde tonneaucover om het interieur volledig af te dekken heeft het productiestadium, net als de centraal in de bagageklep gepositioneerde tankdop, niet gehaald.

 

Heritage Design Package

Porsche bouwt de 911 Speedster enkele maanden. De eerste exemplaren zullen komende maand op de markt komen. De auto is geheel naar eigen smaak aan te kleden, al is het aantal opties voor de open tweezitter beperkt. Tegen meerprijs biedt Porsche een Heritage Design Package aan. Met dat pakket komt de 911 Speedster in de kleur GT Silver voor de dag en staan in het met volleder afgewerkte interieur in de kleurstelling zwart/cognac volle kuipstoelen. Op de dorpels staat Speedster en op het dashboardkastje brengt Porsche een plaquette met ‘Porsche Exclusive Manufaktur’ aan. Op de deur kan de koper een startnummer krijgen, waarbij keuze is uit de nummers 1 tot en met 99. Datzelfde startnummer tref je vervolgens ook aan op de bagageklep.

 

Porsche noemt nog geen prijs voor de 911 Speedster, maar de oplage van 1948 stuks is reeds vergeven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.