Autovisie
Autovisie Nieuws 18 aug 2017
Leestijd: 1 minuut

Porsche-primeur: Gevlochten wielen voor 911 Turbo S

Als je echt iets wilt hebben wat andere mensen niet hebben, dan bestel je geen Porsche 911 Turbo S, maar een Porsche 911 Turbo S Exclusive Series. En dan ook nog met lichtgewicht wielen van gevlochten koolstofvezel.

porsche1

De Exclusive Series is al… euhm… exclusief, maar als je er dan ook nog een setje gevlochten wielen onder laat monteren, heb je helemaal een witte raaf onder je kont. Porsche biedt naar eigen zeggen als eerste fabrikant wielen van gevlochten koolstofvezel aan. Ze zijn vanaf 2018 als optie beschikbaar op de gelimiteerde 911 Turbo S Exclusive Series (vijfhonderd stuks).

Galgjewoord

We schrijven koolstofvezel, maar eigenlijk zijn de wielen gemaakt van met koolstofvezel versterkt kunststof (CRFP). Een wiel bestaat uit twee onderdelen. Het wielhart wordt van ruim tweehonderd koolstofvezelmatten gemaakt. De velg wordt volgens Porsche in de grootste koolstofvezelvlechtmachine (ideaal woord voor galgje) ter wereld geproduceerd. Daarna wordt het wielhart in de velg gevlochten, het complete wiel met hars geïmpregneerd en onder hoge druk en hoge temperatuur uitgehard.

Vijftien mille

Porsche claimt dat de wielen zo’n twintig procent (8,5 kilogram) lichter zijn dan standaard lichtmetalen wielen en ook nog eens twintig procent sterker zijn. Dit komt doordat het vlechten de structuur van het wiel dichter en compacter maakt, wat zorgt voor meer stijfheid. In één wiel is in totaal 18 kilometer aan koolstofvezel verwerkt. Goedkoop zijn de gevlochten wielen uiteraard niet. In Duitsland kosten ze meer dan 15.000 euro voor een setje.

Porsche 911 Turbo S Exclusive Series

Alle liefhebbers verzamelen: Porsche 911 Turbo S Exclusive Series

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.