Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 18 aug 2017
Leestijd: 3 minuten

Fotoverslag: Museumraces op de Nürburgring

Enkele keren per jaar is het weer eens helemaal raak, daar in die wonderschone heuvels van de Duitse Eifel. Op en ook rond de wereldberoemde Nürburgring klinkt dan het gehele weekeinde een enorme herrie van brullende motoren en gillende en gierende uitlaatgeluiden die heel anders klinken dan anders.

Klopt helemaal, want er wordt serieus geracet met oude race- en sportwagens, vaak onvervangbare museumstukken waarvan de waarde veelal met ontzag en met vele nullen wordt uitgesproken. De ‘Oldtimer Grand Prix’ is een jaarlijks terugkerend festijn dat steevast in het tweede weekend van augustus wordt gehouden, en als je de organisatie moet geloven, doen ze dat daar al veertig jaar. Waarbij wij al vele jaren lang, steevast langs de vangrail staan om van de mooiste momenten de beste foto’s te maken.

200.000 mensen

Auto’s zijn om mee te rijden, daar zijn ze voor gemaakt. De liefhebber weet dat als geen ander, je kunt geen collectie auto’s hebben waarvan er geen één start. Dan heb je nóg niks. Op dit oude, beroemde circuit waar nog vrijwel elk jaar het indrukwekkende Formule I circus overheen jaagt, maken één keer per jaar de oudjes de dienst uit. Maar dat zijn dan wél de oudjes die vroeger al zo verrekte hard liepen en die dat nu nog steeds doen. Alles wat ooit een bijzondere rol in het rally rijdende of circuit racende wereldje van de afgelopen vijfenzeventig jaar heeft gespeeld, en alles wat daar omheen als klassiek, zeldzaam, bijzonder of zomaar als sportief en supersnel wordt aangemerkt, wordt in dat ene weekend de baan opgestuurd. Een vol programma dus, daar op die heuvelachtige racebaan. In die drie dagen komen meer dan 200.000 mensen, intense liefhebbers, naar de Eifel, meestal zelf in hun mooiste auto. De uitgestrekte parkeerterreinen vormen al een bijzonderheid op zich.

Racemonsters

Ze genieten van races met historische Formule 3 sigaren, van dikke historische Formule 1 auto’s onder andere uit de jaren zeventig (en die waren en zijn nog steeds écht enorm snel) en niet te vergeten van alle soorten van race- en sportklassen van sportwagens zoals Jaguar E-Type, Porsche, Ferrari, Maserati, Bizzarrini; GT’s met Aston Martin, Austin Healey, Triumph, Lotus, Morgan MG, Porsche en Ginetta, toerwagens met veel Ford-, BMW-, Alfa Romeo- en Mercedes-geweld, en dan de vintage sportwagens van voor de oorlog, tweezits sportwagens uit de jaren vijftig en zestig en van die uiterst dikke, brullende, zeer aansprekende Le Mans racemonsters zoals Lola, Chevron en ook weer Porsche. Maar dan wél van de zeldzame typen als de 910 en de RSR.

Curriewurst

Een vol programma, inderdaad. Je zit op de tribune of je loopt door het rennerskwartier en je krijgt bijna geen moment de tijd om een ’curriewurst mit pommes’  en een colaatje voor de inwendige mens te halen, of zelfs maar om even iets anders voor jezelf te doen. Of je moet heel snel zijn. Kijk naar de foto’s, geniet ervan en ga volgend jaar in augustus gewoon een weekendje naar de Oldtimer Grand Prix op de Nürburgring. Je krijgt er vast geen spijt van!

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.