Autovisie
Autovisie Nieuws 3 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Polestar acht tijd rijp voor onthulling derde model

Jawel, Polestars derde model is aanstaande. Het heeft even geduurd, maar de auto moest dan ook even terug naar de tekentafel. Maar de autobouwer is klaar voor de lancering van de Polestar 3. De fabrikant laat de auto nu nog niet in volle glorie zien.

Waar 2019 het jaar van de Polestar 1 was en 2020 het jaar van de Polestar 2, daar is 2022 het jaar van de Polestar 3. De fabrikant wilde de auto al vorig jaar presenteren, want oorspronkelijk was de telg daar al helemaal klaar voor. Totdat de designafdeling van ontwerpkoers veranderde en het ‘t ontwerp van de derde productieversie terug meenam naar de tekentafel. Pas in december 2019 werd het definitieve ontwerp bevroren.

SUV onderdeel plan

Nu jullie graag het eindresultaat laten zien, maar de automaker bouwt de spanning nog even op door louter een gecamoufleerd exemplaar te tonen. De Polestar 3 in vol ornaat verschijnt binnen afzienbare tijd. Dat het model een SUV wordt, stond al bij de oprichting van Polestar als elektromerk vast. Nu is het makkelijk om te roepen dat het Polestars eerste SUV is, als het bestaande gamma uit slechts twee modellen bestaat. De 1 is een Gran Turismo Coupé, de 2 een vijfdeurs liftback.

Polestar 3

Amerikaanse productie

Ook anders dan zijn Chinese broers, rolt de Polestar 3 in de Verenigde Staten van de band. Nog niet, maar de productiestart heeft in 2022 plaats. De Volvo-fabriek in Charleston, South Carolina, wordt momenteel aangepast om de nieuweling in productie te nemen. De Zweedse autobouwer moet de faciliteit toch aanpassen, want onder eigen label brengt Volvo de opvolger van de XC90. De fabriek krijgt dus feitelijk één reeks aanpassingen voor de toevoeging van twee nieuwe modellen. Dat is best ingrijpend, want de Polestar 3 wordt het eerste elektromodel voor de fabriek, waar momenteel alleen de geëlektrificeerde S60 van de band rolt. De vervanger van de XC90, die de technische basis en technologie met de ‘P3’ deelt, is eveneens voorzien van een elektrische aandrijflijn.

Na 3 komen 4 en 5

Met de Polestar 3 is het modellengamma van het merk nog niet compleet. De bouw van de 1 wordt spoedig beëindigd, aangezien de 1500 productieplaatsen bijna zijn vergeven, maar de 2 blijft onveranderd leverbaar. De 3 komt daar naast. Vervolgens is het voor 2023 en 2024 de beurt aan de 4 en 5. Laatstgenoemde is de productieversie van de Precept Concept, waarvan het studiemodel een tipje van de designsluier lichtte.

Polestar Amsterdam Sjoerds Weetjes

Vertienvoudiging van de afzet

Polestar is inmiddels in 14 landen leverbaar. Voor dit jaar rekent de autobouwer op een verkoopvolume van 29.000 stuks, op een honderdtal stuks na allemaal P2’s. De komende twee jaar plant het merk een uitbreiding van het netwerk tot tenminste 30 landen wereldwijd, waarin in 2025 zo’n 290.000 auto’s verkocht moeten worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.