Autovisie
Autovisie Nieuws 3 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Mercedes X-Klasse ruimt toch het veld

Het hing in de lucht en nu is het definitief. Mercedes-Benz staakt de productie van zijn eerste pickup, de X-Klasse.

 

Lang heeft Mercedes het met de X-Klasse niet volgehouden. De pickup kwam in 2017 op de markt. In mei aanstaande rolt de laatste auto van de band. Wie er nog snel een wil bestellen, heeft pech. De laatste orders zijn reeds doorgegeven.

Mercedes X-Klasse

De X-Klasse heeft niet het succes gebracht van wat Mercedes-Benz ervan had verwacht. De Duitsers betraden het één-tons pickup segment met een model dat als ‘premium’ werd neergezet. De consument had er blijkbaar geen boodschap aan dat de X-Klasse een premiumproduct was, want slechts een klein deel stapte achter het stuurwiel van de Duitser. De rest verkoos bijvoorbeeld een Volkswagen Amarok, Ford Ranger, Toyota Hilux, Mitsubishi L200 of Nissan Navara boven de pickup met de ster. Was het omdat de premium-Mercedes een Nissan Navara met ander plaatwerk was?

Zuid-Afrika

Al vrij snel bleek dat de X-Klasse geen lang leven was beschoren. De fabrikant liet overduidelijk merken niet lang achter de geweldenaar te staan. De plannen om de wagen in meerdere fabrieken te bouwen, werden al snel teruggedraaid. De fabrikant leverde de auto in Zuid-Afrika, Australië, Europa en Zuid-Amerika.

 

SMercedes X-Klasse

Renault Master

De Mercedes X-Klasse debuteerde met een 2,3 liter viercilinder dieselmotor op de Europese markt. De aandrijflijn was afkomstig van Renault, dat de krachtcentrale in de bestelwagen Master ook levert. Met de introductie van de V6-dieselmotor kwam er voor het eerst een Mercedes-motorblok onder de hoge motorkap te liggen.

Trekker/oplegger

Ook in Nederland was de X-Klasse geen verkoopsucces. Door de regelgeving voldoet de pickup niet aan de standaardregels voor BPM-teruggaaf, waardoor de auto een zeer kostbaar model werd. Aanpassingen om de X-Klasse als bedrijfswagen met of een verhoogd dak en tussenwand of een verlengde laadbak op de weg te zetten, kwamen rijkelijk laat. De oplossing om de pickup als trekker/oplegger te registreren met een schotel onder de laadbak werd door Mercedes-Benz Nederland niet omarmd. Desondanks zijn een derde van de 109 in Nederland geregistreerde X-Klasses zo de weg op gegaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.