Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 23 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Mercedes X-Klasse blijft gewoon in productie

Enige tijd leek er onduidelijkheid over de toekomst van de Mercedes X-Klasse. Nu blijkt dat de auto ook voor de komende jaren gewoon geproduceerd wordt.

Even waren er geruchten dat de Mercedes X-Klasse uit het gamma van de Duitse autobouwer zou verdwijnen. De pick-up, die gebaseerd is op de Nissan Navara en de Renault Alaskan, zou te duur zijn en niet genoeg verkopen. Het besparen van de kosten voor Mercedes-Benz zou dus beginnen door de X-Klasse de deur te wijzen. Geruchten, zo bleek. Want de X-Klasse blijft gewoon voortbestaan, zo verzekert Mercedes-Benz Vans Nederland aan Autovisie.

Argentinië

Wel is het duidelijk dat de X-Klasse niet in Argentinië gebouwd gaat worden. Dat was tijdens de introductie van het model nog het plan. Daarom blijft het Spaanse Barcelona voor nu de enige productieplek van de grote Benz.

Een reden voor het verlengen van de levensduur van de X-Klasse, is onder andere letterlijk de verlenging. Mercedes-Benz Nederland ontwikkelde namelijk samen met carrosseriebouwer Veth Automotive een verlengde versie van de pick-up om aan de eisen voor een grijs kenteken te voldoen. Daar speelde het merk eerder al op in door de tweede zitrij te verwijderen. Dat bleek toch een wat ingewikkelde en minder praktische constructie. In de verlengde versie blijft er plaats voor vijf personen, terwijl ook de laadbak wordt vergroot.

BPM

Veth Automotive in Duiven ‘zaagt’ de X-Klasse achter de cabine in tweeën en verlengt de hele auto met 34 centimeter. Ook verhogen zij het dak van de cabine met 9 centimeter, allemaal om aan de BPM-eisen te voldoen. Cruciaal, want bij deze verlengde X-Klasse vervalt het volledige bedrag aan BPM, en dat is hét struikelblok voor de Nederlandse markt. Voor onze duurtester, een Mercedes X-Klasse met V6, betekent dat een bedrag van maar liefst € 61.674. Zonder dat bedrag wordt de auto aantrekkelijk voor ondernemers, die bijvoorbeeld een multifunctionele bedrijfsauto willen. Zakelijke rijders die de auto ook privé willen gebruiken, hebben overigens niet veel aan de verlenging. Bijtelling wordt namelijk berekend over de cataloguswaarde inclusief BPM. De verlenging verandert aan dat bedrag dus niets.

Mercedes-Benz zelf was ook geïnteresseerd in de ombouw, en heeft het werk van Veth uitvoerig onderzocht en getest. Ook in Duitsland heeft men dus oren naar een verlengde versie van de pick-up, waardoor het model nog niet uit productie gaat.

Verlengde X-Klasse

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.