Autovisie
Autovisie Nieuws 3 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Dit is hem, de aller-, allereerste Chevrolet Corvette C8 met middenmotor

Vandaag, 3 februari 2020, gaat de geschiedenisboeken over de Chevrolet Corvette in als de dag dat de allereerste Corvette met een middenmotor wiel op aarde zette. In de fabriek Bowling Green Assembly in Kentucky rolde namelijk de eerste Corvette C8, de achtste generatie sinds 1953, van de band en die sportwagen heeft voortaan zijn motor achterin in plaats van voorin liggen.

 

Met de bouw van de eerste Corvette is tevens het startschot gegeven van de serieproductie van de Amerikaanse sportwagens. Het model met het chassisnummer 001 gaat naar Nascar-teameigenaar en voormalig racecoureur Rick Hendrick, die onlangs tijdens een veiling drie miljoen euro bood voor de eerste Corvette C8. Hij zal de auto volgende maand overhandigd krijgen. De fabrikant start de levering van de Corvette eind deze maand.

Waarom een middenmotor?

Chevrolet onthulde de nieuwste generatie Corvette halverwege 2019. Het was de eerste keer dat Chevrolet ervoor koos om de motor achterin te hangen, al speelde de fabrikant diverse malen met dat idee in het 67-jarig bestaan van de sportwagen. Nu dit maal echt de limiet van het chassis met zijn achterwielaandrijving en voorin geplaatste motor was bereikt, besloot de autobouwer om de dik 500 pk sterke 6.2 V8-krachtbron centraal in de auto onder te brengen, direct achter de twee stoelen.

Chevrolet Corvette Stingray Convertible

Traditie

Chevrolet stelde de Corvette eerste als coupé met uitneembaar dakpaneel voor. Enkele maanden later verscheen de open uitvoering, de Convertible. Met de cabriolet-uitvoering brak Chevrolet eveneens met een traditie uit het verleden. Vanaf de allereerste editie gaf de autobouwer de sportwagen een softtop mee. De C8 komt echter met een inklapbare hardtop voor de dag.

Chevrolet Corvette Stingray C8

Bowling Green Assembly

De twee carrosserievarianten zien het levenslicht in de Bowling Green Assembly-fabriek. De faciliteit vormt al bijna veertig jaar de geboorteplaats van de Chevrolet Corvette. De Amerikaanse autobouwer nam de fabriek decennia geleden over van Chrysler, dat er airconditionings voor zijn modellen vervaardigde. In 10981 werd de faciliteit ingericht voor de bouw van auto’s. De Corvette C3 was het eerste model dat er van de band rolde. Naast de Vette is alleen de Cadillac XLR ook in de faciliteit gemaakt. De open tweezitter deelde zijn technische basis met de Corvette.

Video: Sjoerds Weetjes

Hoe de Chevrolet Corvette zijn leven begon als Opel

 

Klik hier wanneer de video niet wordt getoond

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.