Remco Slump
Remco Slump Nieuws 31 okt 2022
Leestijd: 1 minuut

Open deur-onderzoek: ‘Auto is het beste vervoermiddel, ook in Nederland’

In Nederland kom je met de fiets en het openbaar vervoer een heel eind. Maar zonder auto is het leven een stuk lastiger, zo blijkt uit onderzoek.

Dan is de vraag natuurlijk gelijk: welke fundamentalistische ijsbeerhaters hebben dat onderzoek gedaan? De Rotaryclub van Pernis? Het Wereld Natuurvernietiging Fonds? Het kledingmerk Diesel? Nee, het zijn gewoon de rekenmeesters van het Planbureau voor de Leefomgeving.

Een auto? Dan heb je toegang tot voorzieningen

Ze hebben van heel Nederland een bereikbaarheidsanalyse gemaakt. Met andere woorden: ze hebben op buurtniveau gekeken hoe goed bewoners toegang hebben tot voorzieningen en banen. De conclusie is nogal een open deur. Heb je een auto? Dan heb je met afstand de beste toegang tot voorzieningen en banen.

Waarom tweedehands auto’s in Nederland helemaal niet zo duur zijn

Maar al die files dan? Maakt niet uit! Zelfs in de spits is de auto het optimale vervoermiddel. Buiten de spits en in het weekend is de overmacht van de auto alleen maar nóg groter.

Vooral op het platteland en in dorpen een must

In de stad kun je over het algemeen prima uit de voeten met de fiets en het openbaar vervoer, maar als je aan de rand van de stad of op het platteland woont, moet je bijna wel een auto hebben. Je zit anders lang op de fiets en je bent afhankelijk van bussen of treinen die in de daluren niet altijd regelmatig rijden.

Een voorbeeld. Bijna een derde van de ouderen die op het platteland, in een dorp of aan de rand van een stad woont, kan zonder auto niet binnen een half uur een ziekenhuis bereiken. Zo’n 12 procent kan dit zelfs niet binnen driekwartier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.