Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 16 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

‘Ook politie-eenheden krijgen in 2021 een monocam’

De monocam is nog maar net aan zijn carrière als telefoonspotter bij het OM begonnen, nu al is de planning dat het systeem ook aan de slag kan bij de politie. “In 2021 krijgt iedere eenheid een Monocam”, laat Bobby Markus woordvoerder korpsleiding aan Autovisie weten.

“Hoe meer middelen, hoe groter de pakkans”, vertelt hij. Hierbij benadrukt Markus dat deze pakkans belangrijk is om het telefoongebruik in het verkeer te verminderen. “Als mensen het gevoel hebben dat de kans groot is dat ze gepakt worden, laten zij eerder de telefoon liggen”, aldus Markus. Meer Monocams zouden dus de pakkans moeten vergroten.

Effectiviteit 

Hoewel er nog geen definitieve cijfers van de werking van de Monocams zijn, laat de woordvoerder weten: “het is zeker effectief, vandaar dat iedere eenheid er ook een gaat krijgen. De eenheden mogen zelf bepalen waar en wanneer ze deze camera’s plaatsen.” De politie benadrukt wel dat de beelden altijd door een mens bekeken worden, evenals bij het OM. Zo hopen zij eventuele fouten van het systeem uit te sluiten.

Het probleem

Manuren en apparatuur, er wordt veel geld geïnvesteerd in het pakken van telefoongebruikers in de auto. Toch is het niet opmerkelijk dat hier zoveel op gehandhaafd wordt. Uit cijfers van SWOV (2019) blijkt dat ruim 69 procent van de ondervraagde weggebruikers weleens op zijn of haar telefoon zit in het verkeer. Ruim 65 procent van alle automobilisten maakt zich wel eens schuldig aan deze overtreding.

Handheld achter stuur

Geen groot verschil

In de eerste elf maanden van vorig jaar schreef de politie 81.817 ‘R545 categorie 1’ bekeuringen uit. Dit zijn enkel boetes voor het niet handsfree bellen achter het stuur (excl. fietsers en brommers). In de eerste elf maanden van 2020 is het aantal boetes met 77.935 beduidend minder dan in 2019. Volgens de Markus komt dit door de coronacrisis: “in de maand april was er door de coronamaatregelen aanmerkelijk minder verkeer op de weg.” Dit resulteerde in een daling met meer dan 3.000 boetes in deze maand.

Aantal bekeuringen R545 categorie 1

(Autovisie) Boetes handheld telefoneren
Exclusieve cijfers bekeuringen handheld telefoongebruik. Bron: Politie

Of meer Monocams uiteindelijk tot meer boetes gaat leiden is dus nog de vraag. Markus hoopt dat mensen zich bewuster worden dan de gevaren: “Telefoongebruik in de hand is nog steeds één van de grootste veroorzakers van verkeersonveiligheid.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.