Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 12 nov 2020

Volvo wil met de Care Key nog eens een miljoen levens redden

Volvo staat al sinds de oprichting in 1927 symbool voor veiligheid, hét speerpunt van dit merk. En ze hebben weer iets nieuws bedacht in Zweden: De Care Key. Hiermee kun je de maximumsnelheid van de auto beperken, ook voor derden. En dat kan geruststellend zijn als je zoon of dochter, met net een rijbewijs op zak, een dagje wil toeren. Bovendien scheelt het boetes! Wij testten de Care Key uit en hielden ons daardoor een week lang keurig aan de 100 km/u limiet.

Care Key is standaard in elke Volvo

Volvo zet al decennialang zwaar in op veiligheid. In 2008 werd de veiligheidsvisie van het automerk aangescherpt tot nul doden of zwaargewonden in een nieuwe Volvo. Om dit doel te behalen, is enkel technologie van actieve en passieve veiligheidssystemen niet voldoende. Vandaar dat de snelheidsbegrenzende Care Key is geïntroduceerd.

Met deze ‘sleutel naar veiligheid’ wordt het gedrag van automobilisten positief beïnvloed en dat is hoognodig om alle technische veiligheidssnufjes te ondersteunen. Met de Care Key kunnen eigenaren van een nieuwe Volvo een snelheidslimiet instellen voor zichzelf én voor anderen die de auto gebruiken. Voor het nieuwe modeljaar – halverwege 2020 – is het systeem al standaard gemaakt in alle Volvo’s.

Naast de snelheid is ook het volume van de audio te begrenzen. Harde muziek leidt namelijk af en is vaak ook een trigger om harder te gaan rijden. Daarnaast kan er worden ingesteld dat bepaalde veiligheidsfuncties, zoals bijvoorbeeld Lane Keeping Aid, Blind Spot Information System etc., aan blijven staan.

De test: even wennen, maar relaxter

Eerlijk is eerlijk, we zagen er wel een beetje tegenop om écht niet harder meer te kunnen dan 100. We weten heus, het mag ook helemaal niet. Maar om het een week lang simpelweg niet te kunnen is toch net even iets anders.

De eerste uren is het dan ook wennen. Het is apart om te worden afgeremd als je vol gas geeft. Maar de tweede dag zien we alleen de voordelen nog maar. Je rijdt namelijk veel relaxter! Zorgen om bekeuringen door agenten met laserguns, verdekt opgestelde flitspalen of trajectcontrole hoef je je niet te maken. En het is juist prettig om vol gas te kunnen geven en niet de hele tijd ‘pompend’ op je pedaal te rijden.

Als jij zelf voortdurend gedwongen wordt keurig de regels te volgen, merk je pas hoeveel andere automobilisten te hard rijden. Dat sluipt er natuurlijk ook vaak ongemerkt in, bijvoorbeeld als je opzwepende muziek op hebt staan. Met de Care Key is daar dus geen sprake van.

Volvo Care key
De sleutel naar veiligheid, de Care Key. Bron: Volvo

Nauwelijks tijdverlies met Volvo’s veiligheidsoffensief

De dagen erna zijn we al zo aan de automatische snelheidslimiet gewend dat we ons niet kunnen voorstellen straks zelf weer op te moeten letten. Wat verder opvalt is het geringe tijdverlies dat je oploopt als je nergens boven de 100 rijdt. We kunnen moeiteloos concluderen dat te hard rijden eigenlijk vrij zinloos is. Daarnaast bespaar je natuurlijk brandstof als je voortdurend in eenzelfde, niet te hoog, tempo en in de juiste versnelling rijdt. En dan hebben we het nog niet eens over de veiligheid gehad!

Want dat is de voornaamste reden dat Volvo de snelheid omlaag wil hebben. Hard rijden is namelijk – samen met afleiding – de belangrijkste oorzaak voor verkeerd gedrag achter het stuur. Daarom kondigde Volvo in 2019 al aan de maximale snelheid van de Volvo’s terug te brengen naar 180 km/u. Zestig jaar daarvoor vond Volvo overigens de driepuntsgordel al uit en daarmee zijn inmiddels meer dan een miljoen levens gered.

De Zweedse autofabrikant denkt met een nieuw veiligheidsoffensief, waar de Care Key onderdeel van uitmaakt, de komende jaren nog eens een miljoen levens te redden. Als volgende stap in technologie ziet Volvo Cars sensoren en camera’s in de auto die oog- en reactiegedrag registreren. Op die manier worden automobilisten gewaarschuwd dat ze zijn afgeleid.

Volvo
Håkan Samuelsson, chief executive Volvo. Bron: Volvo

Discussie op gang brengen

Håkan Samuelsson, chief executive van Volvo Cars, benadrukt dat zijn bedrijf een discussie op gang wil brengen over de vraag of autofabrikanten het recht hebben – of misschien zelfs de plicht – om technologie in auto’s in te bouwen die het gedrag van de bestuurder beïnvloedt.

“Wij geloven dat autofabrikanten een verantwoordelijkheid hebben als het gaat om het verhogen van de verkeersveiligheid”, aldus Samuelsson. “De snelheidsbeperking die we onlangs aankondigden, past in die gedachtegang, net als de Care Key. Veel mensen delen hun auto met gezinsleden en vrienden, maar weten niet goed of zij onderweg altijd veilig zijn. De Care Key biedt een goede oplossing en zorgt voor gemoedsrust bij de eigenaar.”

Of het Volvo gaat lukken het aantal van nul doden of zwaargewonden te realiseren, is natuurlijk de vraag. Maar het streven is alleen maar lovenswaardig. De Care Key zal er, ons inziens, in ieder geval zeker aan bijdragen.

In samenwerking met Volvo

Reageer op artikel:
Volvo wil met de Care Key nog eens een miljoen levens redden
Sluiten