Autovisie
Autovisie Nieuws 20 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Onder druk komt dan toch de Aston Martin V12 Vantage Roadster

Aston Martin zelf gaf meerdere malen aan niet met een V12 Vantage Roadster te komen, maar afgelopen maart schreef Autovisie al dat de druk op de autofabrikant vanuit de trouwe klantenkring werd opgevoerd. En zie hier, de open variant van de V12 Vantage is een feit.

Aston Martin DBR22 is eerste van twee V12-roadsters voor Pebble Beach

Autovisie onthulde begin deze week al dat Aston Martin de V12 Vantage Roadster zou meenemen naar de Monterey Car Week aan de Amerikaanse westkust, al zou het de sportwagen niet aan alle bezoekers tonen. Naast de DBR22 van Q by Aston Martin zou in een afgesloten ruimte de open tweezitter op speciaal verzoek te bezichtigen zijn. Het auto-evenement in Monterey is bij uitstek de plek om de roadster met V12-motor te presenteren. Daar komen de nieuwste en oudste verzamelaarsobjecten tezamen.

Mogelijk geeft de nu jongste telg van Aston Martin op de 2052-editie van het prestigieuze concours acte de préséance. Niet in de laatste plaats omdat het een limited edition is. De V12 Vantage Roadster komt er in een strikt gelimiteerde serie. Niet 333 stuks zoals de coupé-variant maar slechts 249 exemplaren. Bovendien introduceert Aston Martin met de V12 Vantage Roadster zijn allerlaatste model met een twaalfcilinder-motor, al zei de fabrikant dat ook bij de presentatie van de coupé…

Geen V12 voor de Vantage

Het was dan ook niet de bedoeling om de open variant van de Vantage-familie ook van een V12-blok te voorzien. Maar de relatief grote vraag vanuit de liefhebbers van het prestigieuze merk heeft de Engelse autobouwer doen besluiten de ontwikkelingsafdeling de opdracht te geven een V12 Vantage Roadster productierijp te maken. Of de oplage reeds is vergeven, geeft de autobouwer niet aan. Getuige de ‘black box’-sessies op de Aston Martin-stand in Monterey zijn er mogelijk nog auto’s beschikbaar, want anders creëer je geen afgeschermde ruimte voor je klanten.

Hoe het ook zij, de productie start al zeer snel. Aston Martin wil de eerste auto in het derde kwartaal van dit jaar gaan bouwen, om die in het vierde kwartaal van 2022 aan de gelukkige koper te overhandigen. Die persoon krijgt een ingrijpend gewijzigde Vantage Roadster. Dat de V12-motor in de motorruimte past, was bekend. Maar daarvoor moest de fabrikant wel enkele aanpassingen aan het subframe doorvoeren. De Vantage borduurt voort op DBS Superleggera-technologie binnen de modulaire aluminium architectuur, zoals het merk ook voor de V12 Speedster moest doen.

Coupé, Roadster en Speedster

Het blok komt ook overeen met die in de DBS Superleggera. Voor de Vantage is de krachtbron echter iets minder sterk gemaakt. De fabrikant koos in eerste instantie (voor de coupé) voor maximaal 650 pk, maar voorzag het blok uiteindelijk van dezelfde software als in de V12 Speedster. De twaalfpitter reikt tot 700 pk aan vermogen en genereert een koppel van 753 Nm. De trekkracht wordt via de achterste wielen op de weg overgebracht. De opgegeven topsnelheid bedraagt 322 km/h, waarvan de eerste 100 km/h binnen 3,6 tellen op de teller staat.

De motor is ingepakt in een koetswerk dat ten opzichte van de carrosserie van het V8-model is aangepast. De sportwagen kent onder andere een andere bumper met frontsplitter. De koets is van carbon fibre vervaardigd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.