Dries van den Elzen
Dries van den Elzen Video 16 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Driften en +300 km/h met Aston Martin V12 Vantage

Nog één keer propt Aston Martin z’n grootste motor in het kleinste model. Hebben de 333 gelukkige kopers de meest begeerlijke Vantage te pakken gekregen? Dit is de V12 Vantage!

Na de update van vorig jaar waarbij de F1 Edition aan de line-up werd toegevoegd, kennen we de Aston Martin Vantage als een innemende sportwagen die bovenal erg leuk is om in te rijden. Maar het kan natuurlijk altijd beter. Het is Aston Martin wederom gelukt om de V12 uit de DBS, onder de motorkap van het instapmodel te passen. Voorheen een vrij ademende 5,9-liter, tegenwoordig een machtige biturbo 5,2-liter motor die in de Vantage 700 pk en 753 Nm naar de achterwielen stuurt. Een logische reden is hiervoor niet echt te bedenken, aangezien de V12 met een begrensde top van 322 km/h en een 0-100 sprint van 3,5 seconden nauwelijks sneller is dan het V8 model, en diezelfde V8 in de DBX 707 SUV met 707 pk en 900 Nm meer vermogen levert dan de V12. Het is dus gedaan, omdat het kan!

Torsen-sper

Vreemd genoeg weegt de Vantage V12 ondanks verstrekkende gewichtsreductie maatregelen met veel koolstofvezel en een dunwandig uitlaatsysteem 1795 kilo rijklaar, wat nagenoeg evenveel is als de veel grotere DBS. Eveneens overgenomen van de Superleggera zijn de ZF achttrapsautomaat en het Torsen sperdifferentieel. De enkele Nederlander die bij de gelukkige 333 kopers hoort, moest voor de eer 381.874,62 euro afrekenen. Bijna dubbel zoveel als de instapprijs van twee ton! Maar eerlijk gezegd is al het noodzakelijke al bij de vanafprijs inbegrepen. Daaronder dus ook de 40 millimeter uitgebouwde widebody kit die nodig is om de extra brede wielen (275 sectie voor, 315 achter!) te huisvesten, een onderstel met stijvere veren, aangepaste variabele dempers en stabi’s, alsook gigantische koolstofkeramische remmen en godzijdank een brandstoftank met een bruikbare inhoud van 73 liter.

Mercedes-infotainment

Het interieur is nog steeds het oude, in de meest letterlijke betekenis van dat woord. Dus met het Mercedes-infotainmentsysteem van vele manen geleden en een onoverzichtelijke knoppenbrij. Oogt niet heel modern, maar is in de praktijk eigenlijk best prettig in de bediening. In de V12 is er zoveel koolstofvezel en leer tegenaan gesmeten, dat het geheel uiteindelijk toch op niveau van de vraagprijs is. Al was het alleen al vanwege die prachtige carbon racekuipen die minstens even comfortabel en ondersteunend zijn als ze eruitzien. Het uitgebouwde plaatwerk met tamelijk opzichte spoiler is uiteraard deels functioneel. Maar je kunt de V12 ook zonder vleugel krijgen omdat de diffusor genoeg neerwaartse druk oplevert.

Eifel en Autobahn

Klinkt en oogt allemaal geweldig, maar hoe is de Aston Martin V12 Vantage in de praktijk? Wij kregen exclusief de kans om in de buurt van het AMR-hoofdkwartier bij de Nürburgring uitgebreid kennis te maken, en hebben daarbij op de bochtige wegen van de Eifel en uiteraard de Autobahn de nodige kilometers gemaakt. Kijk onze bevindingen in de video!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.