Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 7 apr 2022
Leestijd: 1 minuut

Occasion wordt duurder en duurder: maart opnieuw recordmaand

Al elf maanden lang stijgt de prijs van een occasion. Maart 2022 was zodoende een nieuwe recordmaand, blijkt uit cijfers van AutoScout24.

Wie in de markt is voor een tweedehands auto weet het inmiddels wel: een occasion wordt met de dag duurder. Al elf maanden lang stijgt de gemiddelde prijs voor een gebruikte auto. In maart van dit jaar kostte een occasion gemiddeld 22.723 euro. Dat is een stijging van 276 euro ten opzichte van de maand ervoor.

Enorme prijsstijging voor een occasion

Een stijging van 1,3 procent dus, maar vergeleken met het eerste kwartaal van dit jaar bedraagt de stijging zelfs 2,5 procent. De reden is simpel. Er is nog altijd meer vraag naar dan aanbod van occasions. Ook is de prijsstijging enorm vergeleken met andere jaren. In 2020, net voor de coronapandemie, kostte een gebruikte auto in maart nog 18.958 euro.

Duster Yeti
Foto: Martijn Bravenboer

Het gaat hierbij overigens om de situatie in Nederland. Maar kijken we over de landsgrenzen, dan hebben we hier niet eens heel veel te klagen. Althans, wat betreft de occasionprijzen. In Frankrijk kost een gemiddelde tweedehands auto inmiddels al 27.000 euro. In Duitsland leg je een vergelijkbaar bedrag neer voor een gebruikte auto, namelijk 27.103 euro. In Oostenrijk ligt de prijs voor een occasion op 25.749 euro.

Occasions: drie zuinige gezinsauto’s voor maximaal € 5.000 getipt

Italië is het goedkoopst

Enkel in België en Italië daalde de prijs voor een tweedehands auto. Bij onze zuiderburen betaal je gemiddeld 23.456 euro voor een occasion. In Italië ligt de prijs als enige Europese land onder de grens van 22.000 euro: daar kost een gebruikte auto 21.416 euro.

Model S versus S-Klasse
Foto: Martijn Bravenboer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.