Milo Casteleijn
Milo Casteleijn Occasions 21 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Occasions: drie zuinige gezinsauto’s voor maximaal € 5.000 getipt

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke zuinige gezinsauto koop je voor maximaal 5.000 euro? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

Aan hoge brandstofprijzen valt weinig te doen. Maar je kunt wel op zoek gaan naar een tweedehands gezinsauto die zo spaarzaam mogelijk met brandstof omspringt. Wij doen drie suggesties aan de hand.

Occasions: onze tips voor zuinige auto’s

Honda Insight (2009 – 2014)

De Insight is een mild hybrid, wat betekent dat zijn elektromotor assisteert maar de auto nooit zelfstandig aandrijft. Je scoort eenvoudig een verbruik van 1 op 18. Eenmaal gewend aan de automaat wil je nooit meer anders! Voor een auto met de stroomlijn van de Insight is de Honda verrassend ruim. Bij een autobedrijf in Den Haag is voor € 4.950 een zilvergrijze ’Comfort’ (2010, 212.000 km) te koop.

Oordeel van de Wegenwacht

De Insight is een vrijwel probleemloze auto. Het enige euvel dat weleens voorkomt, is de keuzehendel van de automaat die niet meer uit de parkeerstand wil. De Wegenwacht kent een trucje. Het is verstandig om de auto daarna even in de garage te laten nakijken.

Honda Insight (2009 - 2014)

Toyota Prius (2003 – 2009)

De tweede Prius-generatie was verantwoordelijk voor de definitieve doorbraak van de hybride aandrijflijn. Om te zien een bijzondere auto, maar de lijnvoering draagt bij aan het gunstige verbruik: 1 op 20. De Prius is een ’full hybrid’, hij trekt elektrisch op en kan in druk stadsverkeer louter op stroom rijden. Een autobedrijf in Hilversum adverteert met een metallic rode Prius (2006, 211.000 km) voor € 4.999.

Oordeel van de Wegenwacht

Een Prius blijft tot zeer hoge kilometerstanden betrouwbaar. Zijn enige zwakke puntje is de waterpomp die na zo’n 150.000 kilometer vaak aan vervanging toe is. Het accupakket vervangen is geen goedkope reparatie, maar er zijn maar heel weinig exemplaren bekend waarbij vernieuwing nodig was. Rijd de tank nooit helemaal leeg, want dan moet de Toyota worden gereset.

Toyota Prius (2003 - 2009)

Volkswagen Golf (2008 – 2012)

Wilde je tussen 2008 en 2012 zo min mogelijk brandstof verbruiken, dan kocht je er eentje met een dieselmotor. Op termijn is het een nadeel dat er milieuzones in steden komen, waardoor je met een wat oudere diesel niet meer helemaal naar de stadskern kunt rijden. Een gemiddeld verbruik van 1 op 20 is prima haalbaar. Bij een autobedrijf in Wierden stuiten we op een mooie zwarte 1.6 TDI ’Comfortline’ (2009, 292.000 km) voor € 4.999.

Oordeel van de Wegenwacht

Bij Golfjes met een TDI-diesel gaat de verstelling van de turbo weleens stuk. Een nieuwe turbo is een dure grap. Een inwendig lekkende koppakking of brandstofpomp komt ook voor. Hierdoor kunnen koelvloeistof en dieselolie in het oliecarter terecht komen. Als het oliepeil stijgt, rijdt dan niet verder! Daarnaast blijkt de remlichtschakelaar een zwak punt.

Volkswagen Golf (2008 - 2012)

Onze keuze

Serieus zuinig met brandstof en geen onverwachte aanslagen op de portemonnee? Dan is de Honda Insight een aanrader.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.