Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 10 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe Suzuki Jimny eind 2018 op Nederlandse markt

De nieuwe Suzuki Jimny is een Mercedes-Benz G-Klasse / Jeep Wrangler in het klein en komt waarschijnlijk eind dit jaar naar Nederland. Hij wordt dan leverbaar met een 1,5 liter viercilinder benzinemotor.

suzuki_jimny_6613_029701210ab707ef

Dat blok levert 102 pk en 130 Nm koppel en levert zijn aandrijfkrachten af aan alle vier wielen. Naar keuze is er een handgeschakelde vijfbak of een viertrapsautomaat, beide voorzien van hoge en lage gearing. Dat de Jimny is bedoeld als serieus terreinwagentje blijkt niet alleen daaruit, maar ook uit het feit dat hij op een ladderchassis staat.

Moderne techniek

Achter zijn retro-uiterlijk schuilt echter wel degelijk moderne techniek. Zo is de Jimny uitgerust met onder meer Hill Hold Control, Hill Descent Control, High Beam Assist (schakelt automatisch grootlicht in en uit), Lane Departure Warning, Traffic Sign Recognition en Dual Sensor Brake Support (helpt aanrijdingen voorkomen).

In Nederland kennen we de Suzuki Jimny sinds 1998, maar de geschiedenis van het model gaat terug tot 1967. De eerste generatie Jimny werd ontwikkeld door de Japanse Hope Motor Company en in 1968 op de markt gebracht als HopeStar ON360. Het machientje werd geen succes – Hope verkocht er maar vijftien – waarna het ontwerp werd doorverkocht aan Suzuki.

suzuki_jimny_19

De HopeStar ON360 werd daar doorontwikkeld en in 1970 als Suzuki Jimny geïntroduceerd. De kleine terreinwagen vulde een belangrijke niche van de markt en groeide wereldwijd uit tot een succes. Suzuki heeft zijn groei en zijn naamsbekendheid voor een groot deel aan de eerste generatie Jimny te danken.

suzuki_jimny_52

De tweede generatie bouwde voort op dat succes. Het model bleef van 1981 tot en met 1998 in productie en is wereldwijd onder een groot aantal namen op de markt gebracht. De Jimny is bekend als onder meer de Suzuki Samurai, Maruti Gypsy, Holden Drover, Santana Samurai, Suzuki Santana en Suzuki SJ410/SJ413.

stoere offroaden, occasion, suzuki jimny

Suzuki heeft de derde Jimny maar liefst twintig jaar in productie gehouden (van 1998 tot en met 2018). In Nederland is het model al sinds vorig jaar niet meer te bestellen. Van alle generaties samen zijn tot en met maart 2018 wereldwijd 2,85 miljoen stuks verkocht, waarmee de Jimny een van de meest succesvolle Suzuki-modellen is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.