Autovisie
Autovisie Nieuws 14 aug 2015
Leestijd: 2 minuten

Nieuw circuitspeeltje van BMW, de M4 GTS

Bekend trucje van BMW: een productiemodel voorstellen als een concept. Het merk deed het bij de M5, de M4 Coupé en doet het nu bij de M4 GTS, een meer op het circuit gefocuste lichtgewicht versie van de sportcoupé waarop hij gebaseerd is.

Met informatie is BMW echter niet heel scheutig. Hoeveel vermogen en koppel de M4 GTS heeft, meldt de fabrikant bijvoorbeeld niet. Wel wordt bevestigd dat de straatracer waterinjectie heeft, wat in de BMW M4 MotoGP Safety Car zorgt voor “een flinke toename van het vermogen en het koppel”. Het systeem werkt als volgt: water uit een tankje wordt in minuscule deeltjes in de verbrandingskamers van de motor gespoten, waardoor de temperatuur daalt. Dat zorgt voor een betere verbrandingstemperatuur en stelt BMW in staat om de compressie op te voeren voor meer vermogen.

“Waterinjectie zorgt voor een flinke toename van het vermogen”

De GTS-loze M3 en M4 halen 431 pk en 550 Nm uit een 3,0 liter zescilinder met twee turbo’s. Volgens een woordvoerder van BMW komt de vermogenstoename in de M4 GTS uit op ongeveer 10 procent. Dat betekent dat het model ongeveer 470 pk aan het asfalt gaat brengen. De pk/gewichtsverhouding wordt nog een tandje geholpen door een nog onbekende gewichtsbesparing. Zo is de motorkap opgetrokken uit met koolstofvezel versterkt plastic (CRFP) en zijn er ongetwijfeld kilo’s uit het interieur (dat BMW nog niet laat zien) geschraapt.

Optisch is de M4 GTS te herkennen aan een flinke opening in de motorkap, opvallende wielen in Acid Orange en een verstelbare achterspoiler en frontsplitter (eveneens in oranje uitgevoerd). De koplampen en achterlichten zijn uitgevoerd met OLED’s (Organic Light Emitting Diodes). De voorganger van het aankomende model, de BMW M3 GTS, werd in een oplage van 150 stuks gebouwd. Hoeveel M4 GTS’en er komen, is nog niet bekend. Ook niet wat hij gaat kosten en wanneer hij op de markt komt.

Voorgangers van de BMW M4 GTS

BMW M3 Evolution (1988)

BMW M3 Sport Evolution (1990)

BMW M3 GT (1995)

BMW E36 M3 GT

BMW M3 CSL (2003)

BMW M3 GTS (2010)

BMW M3 CRT (2011)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.