Autovisie
Autovisie Nieuws 14 aug 2015
Leestijd: 2 minuten

BMW 3.0 CSL Hommage R: Recente wijn, nieuwe zakken

Een geschenk herverpakken en het aan iemand anders schenken. Dat doet BMW met de 3.0 CSL Hommage R. Het eerbetoon aan de legendarische 3.0 CSL ‘Batmobile’, die eerder dit jaar op het concours d’elegance van Villa d’Este debuteerde, krijgt een ander cadeaupapiertje en wordt aan BMW of North America gegeven.

Want het is veertig jaar geleden dat BMW een vestiging in de Verenigde Staten opende. Het was de eerste officiële importeur van het Beierse merk buiten Europa. Om de deur naar de Amerikaanse markt maar eens goed in te trappen, ging BMW in de IMSA-serie (International Motor Sports Assocation) racen met de BMW 3.0 CSL.

En dat was een uitstekende beslissing, want al na een paar weken won de ‘Batmobile’ – zo genoemd vanwege zijn uitbundige spoilerwerk – de 12 Uur van Sebring, waarna de BMW ook als eerste over de meet ging op onder meer het circuit van Laguna Seca. Zoals ze dat in de Verenigde Staten zeggen: de 3.0 CSL ‘hit the ground running’, want al in zijn eerste seizoen won de coupé de merkentitel.

“Zoals ze dat in de VS zeggen: de 3.0 CSL ‘hit the ground running'”

De 3.0 CSL Hommage R is daarom uitgedost in de kleuren van zijn illustere voorvader en draagt de woorden Bavarian Motor Works op de voorruit, die in de jaren zeventig de komst van het Duitse merk naar het land van de oneindige mogelijkheden moesten aankondigen. De feestelijke BMW rolt op 21 inch lichtmetalen wielen in zwart en goud.

Wat er onder de indrukwekkende carrosserie van de 3.0 CSL Hommage R schuilgaat, meldt BMW niet, behalve dan dat het interieur – hoe kan het ook anders – is geïnspireerd op dat van de originele Coupé Sport Leicht. De houten afwerking die over de hele lengte van het dashboard loopt, moet doen terugdenken aan het natuurlijke materiaal in de oude IMSA-kampioen.

Bijzonder in de cockpit is de Head-Up Display, die niet wordt geprojecteerd in de voorruit, maar in het vizier van de helm van de bestuurder. Daarbij heeft kledingmerk Puma voor de 3.0 CSL Hommage R een speciale raceoverall ontworpen. De mouwen hiervan lichten op als de rijder beide handen aan het stuur heeft. Het moet de overdracht van informatie tussen mens en machine symboliseren.

BMW 3.0 CSL Hommage

BMW 3.0 CSL

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.