Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 10 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Nederlandse overheid biedt Audi RS 5 Sportback aan

Jaarlijks neemt de overheid om tal van redenen auto’s in beslag. Deze worden vervolgens verkocht door het Ministerie van Financiën. Hoewel veel auto’s niet echt de moeite waard zijn, duiken er soms pareltjes op in de showroom van Domeinen Roerende Zaken.

Ditmaal staat er wel een heel vlotte bolide te koop: een Audi RS 5 Sportback. Via de site van de overheid kun je bieden op de auto. Bied je het hoogste bedrag, dan kun je de auto ophalen. Dit bedrag is overigens niet wat je uiteindelijk moet neerleggen voor jouw verse bolide. Bovenop je bieding komt nog 15 procent ‘opgeld’.

Audi RS 5 Sportback

Een maand geleden stond er een ultieme boevenauto bij de Nederlandse overheid te koop: een Audi RS 6 Avant Performance. Ditmaal is zijn kleinere broertje uit de RS-familie in beslag genomen. Ondanks dat hij minder groot, minder sterk en minder prijzig is, heb je in geval van de Sportback te maken met een onderscheidend model in het Audi RS-gamma.

Audi RS 5 Sportback, overheid
(Afbeelding: DomeinenRZ)

De Duitse autobouwer bracht met dit model een nieuwe carrosserievariant in de RS line-up. Niet eerder werd er op basis van de A5 Sportback een supersnelle variant gemaakt. Met dit model vult Audi het gat op tussen de minder praktische RS 5 Coupé en de Avant met plek voor het hele gezin.

Audi S3: de Audi die massaal werd gekopieerd

Technisch zijn de modellen identiek. Het vermogen van 450 pk en 600 Nm komt voort uit een 2,9-liter zescilinder met twee turbo’s. Hiermee sprint de Sportback van 0 naar 100 kilometer per uur in 3,9 seconden. De topsnelheid is standaard elektronisch begrensd op 250 kilometer per uur. Wie voor het RS dynamic-pakket kiest, kan een topsnelheid van 280 kilometer per uur halen.

De occasion bij de overheid heeft brandend motorstoringslampje

Of de Audi RS 5 Sportback bij de overheid over dit pakket beschikt, is onduidelijk. De auto staat nog op Duits kenteken en de onderhoudsgeschiedenis wordt niet vermeld.

De Sportback heeft slechts 37.366 kilometer op de teller staan en komt uit december 2019. Op de foto’s zie je het motorstoringslampje in het digitale instrumentarium branden. Hoewel dit niets ernstigs hoeft te zijn, is een tweedehands auto zonder onderhoudsgeschiedenis kopen altijd een risico.

Audi RS 5 DTM

Leuk zo’n Audi RS 5 Sportback, maar er is nog een veel brutere variant. Nee, geen Performance-model of ABT-tuning. Autovisie-redacteur Dries van den Elzen ging het circuit op met een echte DTM-auto, by far de meest extreme auto die op de A5 gebaseerd is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.