Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 23 aug 2019
Leestijd: 2 minuten

Nederland vindt SUV minder sexy dan in andere landen

Ook Nederlanders vinden een sportwagen de meest statusverhogende auto. Wel vind de Nederlander een SUV minder sexy dan in de rest van Europa. Dat blijkt uit onderzoek.

Porsche Boxter

Waarschijnlijk droomt iedereen er als kind al van: als je later groot bent wil je in een snelle sportauto rijden. Dat die wens ook op latere leeftijd voor veel mensen belangrijk is, blijkt uit een onderzoek van Autoscout24. Zij lieten 7.300 autobezitters in Europa een enquête invullen en daaruit blijkt dat auto’s een van de meest statusverhogende symbolen in ons continent zijn. Een bepaald model kan zelfs de sexappeal van de bestuurder verhogen.

Van A naar B

Op zich natuurlijk geen schokkende bevindingen. Auto’s, en dan met name dure sportwagens, hebben een grote invloed op het imago van de bestuurder. Maar liefst 79% van de ondervraagden denkt daar zo over. Zij zien een auto als meer dan een middel om van A naar B te komen. De onderzoekers publiceerden een lijst met cijfers waaruit blijkt welke auto’s het meest statusverhogend op de 7.300 deelnemers werken.

De winnaar daarvan is duidelijk. 35 procent van de Europeanen denkt dat een sportwagen je helemaal de blits maakt. Voor cabrio’s ligt dat percentage op 28 procent. SUV’s, de carrosserievariant die de automarkt al jaren bestormt, komt op de derde plek met 24 procent. En hoewel de SUV en de crossover ook ons straatbeeld langzaam aan het overnemen is, vindt in Nederland maar 18 procent van de ondervraagden dat zulke auto’s statusverhogend werken.

Nissan Leaf

De elektrische auto heeft in Europa nog geen sexy status verkregen. Maar 14 procent van de Europeanen gelooft dat een elektrische auto een positieve invloed heeft op de aantrekkelijkheid van de bestuurder. Opvallend is dat in Spanje dat percentage veel hoger ligt dan in andere landen (26%). In Nederland is de EV net zo aantrekkelijk als in de rest van Europa, maar winnen die auto’s het in ons land wel van klassiekers (13%). We zijn benieuwd naar hoe dit lijstje er over tien jaar uitziet, nu elke autofabrikanten niet weet hoe snel ze nieuwe EV’s op de markt moeten brengen.

Percentages Europa/Nederland

Dit zij de tien meest aantrekkelijke auto’s volgens Europa/Nederland:

  1. Sportwagen: 35%/28%
  2. Cabrio: 28/23
  3. SUV: 24/18
  4. Oldtimer: 17/13
  5. EV: 14/14
  6. Sedan: 12/9
  7. Middenklasser: 9/9
  8. Hatchback: 9/9
  9. Stationwagen: 8/5
  10. Bus: 7/7

Overige: 21/24

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.