Autovisie
Autovisie Nieuws 21 jul 2023
Leestijd: 1 minuut

Mitsuoka verandert de Mazda MX-5 in een soort Morgan

Mitsuoka is een Japanse carrosseriebouwer die bescheiden Nissans en Honda’s verandert in (slechte) kopieën van een Jaguar Mark II. Deze Himiko lijkt meer op een Morgan Aero 8 en is een Mazda MX-5 in vermomming.

In Europa zullen weinig mensen van Mitsuoka hebben gehoord, maar in Japan is het automerk – want zo kunnen we het wel noemen – best populair, met zelfs een aantal showrooms her en der.

Mitsuoka Himiko op MX-5-basis

Op het moment van schrijven verkoopt Mitsuoka de Buddy (een Toyota RAV-4 met klassieke Land Cruiser-trekjes), de Rock Star (een Mazda MX-5 die op een Corvette C2 lijkt) en de gebruikelijke Rolls-Royce- en Jaguar-achtige sedans.

Mitsuoka Himiko
(Afbeelding: Mitsuoka)

Deze Mitsuoka Himiko – op basis van de MX-5 ND – bestaat al een paar jaar, maar heeft nu een uitgebreide update gekregen, met onder meer nieuwe kleuren en andere bekledingsmaterialen. Wonderlijk: de standaarduitrusting bevat nog steeds een CD/DVD-speler. Gebruiken Japanners die nog?

Stuk langer dan een Mazda MX-5

Oplettende kijkers zullen hebben gezien dat de Himiko een stuk langer is dan een MX-5 ND. Zowel in de lengte als in de wielbasis is hij met maar liefst 60 centimeter gegroeid. Mitsuoka heeft dus de voorwielen naar voren verplaatst.

Mazda MX-5 met 9.000 kilometer op de klok staat voor absurd bedrag te koop

Denk nou niet dat dat is gedaan om plaats te bieden aan een dikke V8 of een zescilinder. Onder de kap ligt gewoon een 1,5-liter benzinemotor, die is gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak. En zien jullie de Mini-koplampen?

Mitsuoka Himiko
(Afbeelding: Mitsuoka)

Hij is dus, net als de MX-5, 131 pk sterk, maar hij zal niet in 8,3 seconden naar 100 km/h gaan. In vergelijking met de Mazda is de Mitsuoka bijna 140 kilo zwaarder, door onder meer de toevoeging van al dat extra bodywork en de verlenging van het chassis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.