Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 31 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Elektrische Mini John Cooper Works lijkt aanstaande

Hij is nog niet officieel aangekondigd, maar we weten eigenlijk vrijwel zeker dat-ie komt: een elektrische Mini John Cooper Works. De fabrikant geeft nu zelfs een voorproefje van dat model in de vorm van de Pacesetter.

Dat is namelijk de safety car die het merk voor het huidige Formule E-seizoen heeft ontwikkeld. Die auto is naar eigen zeggen ontwikkeld op basis van de elektrische Mini die we nu al kennen. “Maar de Pacesetter inspired by JCW gaat op zijn minst een stap verder en combineert het sportieve karakter van het merk John Cooper Works met elektrische mobiliteit”, zegt Bernd Körber, Head of Mini.

Niet voor de openbare weg

De fabrikant stelt wel dat deze auto ‘beslist niet’ voor de openbare weg is bedoeld. “Maar hij laat wel zien welke richting we op kunnen gaan met de elektrificatie van het merk JCW”, zegt Körber. Een plus een is twee, en dus is dit het voorproefje van de productie-auto die we kunnen verwachten.

Het leuke daarvan is dat Mini volledige specificaties van de Pacesetter deelt. Het minder leuke daarvan is dat er niet is gesleuteld aan de aandrijflijn van de elektrische Mini die we al uitgebreid kennen. Ook de Pacesetter heeft namelijk 135 kW (184 pk) en 280 Nm koppel. Hij is wel wat sneller dan de reguliere variant, want het duurt in de Pacesetter 6,7 seconden om vanuit stilstand de 100 km/h aan te tikken. De Mini Electric doet daar 7,3 seconden over.

Lichter dan Mini Electric

Dat is onder andere te danken aan het lichtere gewicht, want de Pacesetter is met 1230 kg zo’n 130 kg lichter dan een normale elektrische Mini. Bovendien heeft de Pacesetter een aerodynamischer uiterlijk met elementen die we van de Mini JCW GP kennen. Denk aan een lage voorspoiler met splitters aan weerszijden, spatbordverbreders, diffuser en flinke achterspoiler.

Het onderstel is ook onder handen genomen door de mannen van BMW Motorsport, die zich met deze Pacesetter hebben bemoeid. Ze monteren onder andere drievoudig instelbare schroefveren en draagarmen ‘volgens racespecificatie’. De Pacesetter heeft een 10 mm grotere spoorbreedte, remklauwen met vier zuigers en unieke 18-inch lichtmetalen wielen (245/40R18-banden).

Formule E

De Mini Electric Pacesetter debuteert tijdens de E-Prix van Rome, die op 10 april aanstaande plaatsvindt. Wanneer we een productieversie van deze elektrische JCW gaan zien, is niet bekend. Afgelopen december lieten de Britten al wel een gecamoufleerde elektrische JCW zien, waarmee het ‘kijkt naar verschillende concepten voor John Cooper Works’.

Safety Car op de baan: zo moet het absoluut niet!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.