Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 7 dec 2020
Leestijd: 4 minuten

MG EHS Plug-in Hybrid: Chinese stekkeraar met 258 pk

MG heeft definitieve details gedeeld over de EHS Plug-in Hybrid die volgend jaar naar ons land komt. De C-segment SUV wordt het tweede MG-model dat na de Chinese overname naar Nederland komt.

Velen zullen MG nog kennen van de legendarische sportcabrio’s en -coupés uit de vorige eeuw, maar de merknaam is sinds een paar jaar in Chinese handen. Eind vorig jaar maakte de Britse merknaam een sterke comeback door de introductie van de ZS EV. Dat is een volledig elektrische crossover die voor iets meer dan 30 mille op de prijslijst staat. Het was tot op heden het enige model dat je bij MG kon bestellen, maar daar komt verandering in. De EHS Plug-in Hybrid staat vanaf 7 januari bij Van Mossel, de dealergroep die importeur van MG is.

Benzinemotor

Dat is een SUV uit het C-segment die wij in ons land nog niet kennen, maar al een tijdje in Engeland wordt gevoerd. Daar is het model ook met diesel- en benzinemotoren te krijgen, maar die versies gaan ons land voorbij. Een PHEV als deze is immers veel interessanter voor onze markt. De EHS meet 4,57 meter in de lengte, is 1,88 meter breed en 1,66 meter hoog. De wielbasis bedraagt 2,72 meter. De bagageruimte heeft een volume van 448 liter tot een maximum van 1375 liter als de bank plat ligt.

MG EHS

De EHS Plug-in Hybrid heeft een aandrijflijn die bestaat uit een 1,5-liter turbomotor, zelf goed voor een vermogen van 119 kW (162 pk) en 250 Nm. De oliegestookte krachtbron is gekoppeld aan een 90 kW sterke elektromotor die een trekkracht heeft van 230 Nm, waardoor het gecombineerde vermogen uitkomt 190 kW (258 pk). Het gecombineerde koppel bedraagt 370 Nm. Het koppel van de benzinemotor wordt overgebracht via een zestraps automaat, de elektromotor doet dat via een elektronische unit met vier versnellingen. Samen vormen ze dus een tientraps automaat, waarbij al het vermogen enkel naar de voorwielen wordt gestuurd.

Optimale tractie

Voor optimale tractie monteert MG een elektronisch sperdifferentieel op de voorste as. Dat alles zorgt ervoor dat de EHS in 6,9 tellen vanuit stilstand naar 100 km/h sprint. De topsnelheid bedraagt 190 km/h. Met de 16,6 kWh lithium-ion batterij kan de EHS op papier  – volgens WLTP – 52 kilometer volledig elektrisch afleggen. Laden kan met een maximaal vermogen van 3,7 kW, waardoor het zo’n 4,5 uur duurt om de accu volledig op te laden. Het gemiddelde verbruik komt neer op 1,9 liter per 100 kilometer, maar dat zijn uiteraard waarden die sterk afhankelijk zijn van de manier waarop een plug-in hybride, en dus de EHS, gebruikt wordt.

Qua design staat de MG EHS PHEV heel dicht tegen de ZS EV die we hier al een jaartje kennen. Dat geldt ook voor het interieur, al lijkt dat op het eerste oog van een iets hoger kwalitatief niveau te zijn. Zo heeft de EHS interieurverlichting, een 12,3-inch digitaal instrumentarium en een groot 10,1-inch multimediascherm, dat niet in de middenconsole is geïntegreerd maar boven het dashboard uit steekt. Digitale radio en smartphone-integratie via Apple CarPlay of Android Auto zijn standaard.

MG Pilot

Onder de noemer MG Pilot heeft de EHS een aantal veiligheidssystemen aan boord. Denk daarbij aan adaptieve cruise control, dodehoekwaarschuwing, een automatisch remsysteem, een rijstrookassistent en een 360 graden camera.

De MG EHS is per direct al beschikbaar voor testritten en pre-sales, maar verschijnt pas volgend jaar in ons land. Klanten hebben de keuze uit twee uitvoeringen (Comfort en Luxury), vier carrosseriekleuren (zwart, wit, rood en zilver) en twee interieurkleuren (zwart en rood). Wie voor de iets duurdere Luxury gaat (in het geval van de MG ZS EV bedroeg het prijsverschil zo’n 2000 euro), krijgt een panoramadak, led-verlichting rondom en 18-inch lichtmetaal. Over prijzen zegt de fabrikant nog niets, maar die maakt MG in de aanloop naar de marktintroductie bekend.

Toekomst van MG

Zoals gezegd is MG nog maar kort terug op de Europese markt, maar heeft het wel grootse plannen. De EHS is onderdeel van een flink productoffensief. Zo kunnen we volgend jaar de eerste volledig elektrische stationwagon ter wereld verwelkomen. Die auto heet in Engeland de MG 5 SW EV, maar het is nog niet helemaal duidelijk hoe het model hier gaat heten. Maar er is meer. Eerder dit jaar gaf de fabrikant al aan in de komende twee jaar met vijf tot zeven nieuwe modellen te komen. In 2024 wil het Chinese merk 100 markten bedienen, want dan bestaat de merknaam ook 100 jaar. Of er dan ook een elektrische MG Roadster beschikbaar is, blijft afwachten. De fabrikant heeft in een vroeg stadium al laten weten met zo’n elektro-auto bezig te zijn en deelde zelfs al een aantal schetsen met de wereld, onder de naam Cyberster. Wordt vervolgd!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.